Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarer at regjeringen gir forlag og bokhandler unntak fra konkurranseloven i en fireårsperiode.

– Regjeringen mener vi skal ha en bokavtale, og det er først og fremst av kulturpolitiske hensyn. Summen av elementene gir et bokmarked med mer bredde, mer variasjon og der bestselgere kan støtte opp om smalere utgivelser, sier Isaksen.

Enormt privilegium å få unntak fra loven

Næringsministeren minner om at konkurranseloven ikke er der for å beskytte forlagene, men for å beskytte folk mot for sterke markedsaktører og prissamarbeid.

– Derfor er det et enormt stort privilegium å få lov til å få unntak fra de lovene og reglene vi har for å beskytte forbrukerne, sier Røe Isaksen.

Ungdomspartiene til Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet kom fredag med krass kritikk av beslutningen om å innvilge unntak fra konkurranseloven for fastprisordningen, som innebærer at forlagene fastsetter en fast pris på nye bøker i en avtalt periode.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud kalte dette «sosialisme på sitt verste», mens Unge Høyre-leder Sandra Bruflot etterlyser mer liberalisering og heller la markedet styre mer enn i dag.

– Kjempebra, dette er jo ungdomspartienes oppgave. Høyre har holdt fast på at vi skal ha en bokavtale, men med større liberaliseringer enn dette. Vi lever veldig godt med dette, men det er veldig bra at ungdomspartiene presser på, mener Isaksen.

Fjerner faren for priskoordinering

Regjeringens foreslåtte ordning innebærer at fastprisperioden på 12 måneder begynner å løpe når en ny bok utgis.

I dag gjelder fastprisperioden frem til 1. mai året etter utgivelse. Det utløser store salgskampanjer om våren når mange titler kan prises fritt samtidig og brukes i bokhandlenes markedsføring for å lokke kunder til butikkene.

Næringsdepartementet vil sende en unntaksforskrift til Konkurranseloven på høring om kort tid.

Der foreslår regjeringen å senke fastprisperioden på formater som pocket, e-bok og lydbok til tre, seks eller ni måneder.

– Vi mener dette vil gi større konkurranse mellom forlagene, fordi du får salgskampanjer på nye titler spredt gjennom hele året og fjerner faren for koordinering av priser mellom forlagene, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Supersuksess med trøbbel

Kulturminister Trine Skei Grande mener bokavtalen, og andre avtaler og ordninger som regulerer det norske bokmarkedet, tilsammen bidrar til at Norge er en supersuksess for litteratur.

Men det er mørke skyer i horisonten. I sommer viste tall fra Forleggerforeningen at boksalget falt kraftig i første halvår.

Salget av skjønnlitteratur var 13 prosent lavere enn samme periode ifjor, mens det totale boksalget har falt åtte prosent, ifølge NRK.

– Dette er det dårligste halvåret siden 2012, meldte administrerende direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

Dette er Solbergs nye mannskap
Statsminister Erna Solberg presenterte sine nye statsråder på Slottsplassen fredag formiddag.
00:17
Publisert: