Tidligere i år bestemte Kulturrådet å underkjenne Lindells bok «Brude­kisten». Det betyr at boken ikke blir kjøpt inn til landets biblioteker.

«Begrunnelsen var at den ikke har tilstrekkelig litterær kvalitet til å komme inn under innkjøpsordningen», skriver seksjonsleder Arne Vestbø i Kulturrådet til Lindells forlag, Aschehoug. Forlaget får også beskjed om å tilbakebetale et forskudd fra Kulturrådet på nesten 200.000 kroner.

Unni Lindells ni tidligere bøker om Cato Isaksen er blitt godkjent innenfor innkjøpsordningen.

«Betyr ingenting»

Lindell tar avslaget med stoisk ro.

– For meg betyr det ingenting. Det har ligget i luften at Kulturrådet ville ta krimbøker etter at det ble strammet inn på innkjøpsordningen, sier Lindell.

Hun forteller at «Brudekisten», som kom ut ifjor høst, har hatt et opplag på 75.000 eksemplarer. Boken nådde en femteplass på bestselgerlisten over norske skjønnlitterære bøker.

– Jeg har gjennom min bøker omsatt for en halv milliard kroner. Selv synes jeg «Brudekisten» er bra. Jeg gjør mitt beste hver gang, sier Unni Lindell.

Hennes redaktør i Aschehoug, Mia Bull-Gundersen, har vært redaktør for ni av krimbøkene til Lindell.

– Jeg vil hevde at «Brudekisten» ikke er noe dårligere enn Lindells tidligere bøker om Cato Isaksen, sier Mia Bull-Gundersen.

Handlingen i «Brudekisten» er lagt til det psykiatriske miljøet på Gaustad sykehus. Boken fikk gjennomgående tilfredsstillende anmeldelser. VG ga boken terningkast fire.

Krim som før

Seksjonsleder for litteratur i Kulturrådet, Arne Vestbø, bekrefter at det har skjedd en liten endring i innkjøpsordningen.

– Men jeg avviser at det har gått spesielt ut over krimlitteratur. Vi kjøper inn omtrent det samme som ifjor. Det ble diskutert om krim skulle ekskluderes fra innkjøpsordningen, men Kulturrådet mente at denne litteraturen skulle behandles på lik linje med annen skjønnlitteratur, sier Arne Vestbø.

Han forteller at Kulturrådet bruker cirka 120 millioner kroner på innkjøpsordningen i året. Men det gjelder alle former for litteratur.

– Når det gjelder skjønnlitteratur vil vi i år bruke cirka 45 millioner kroner på innkjøp av cirka 200 titler. Det nye av året er at det bare kjøpes inn bare 700 eksemplarer mot 1000 eksemplarer tidligere. Men i tillegg blir det kjøpt inn 70 e-bøker, sier seksjonsleder Arne Vestbø i Kulturrådet.

En annen forfatter som har vært mer heldig enn Unni Lindell er Arne Hjeltnes. Hans roman «Stupetårnet» som omhandler stupetårnskandalen i Hamar for noen år siden, ble først underkjent av Kulturrådet for manglende litterær kvalitet. Men etter en ankebehandling ble boken akseptert og kjøpt inn av Kulturrådet.

Mindre heldig igjen var bloggeren Linnéa Myhre som ga ut boken «Kjære» ifjor. Den ble etter en ankebehandling tidligere i år endelig nullet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Oslo vest var for snobbete   (2012)
 

Les hele avisen