Krimfestivalen arrangeres for syvende gang i Oslo. Festivalen samler store deler av norske krimforfattere, og har flere foredrag og debatter med både norske og utenlandske krimstjerner.

Unni Lindell er årets festivalforfatter. Ifølge bestselgerlisten på nettstedet Bok365 er hun Norges tredje mestselgende krimforfatter dette tiåret – kun slått av Jørn Lier Horst og Jo Nesbø. Horst har fått mye oppmerksomhet den siste tiden ettersom han har brutt med Gyldendal for å starte eget forlag sammen med Petter Stordalen og flere andre.

1 Du er blitt Krimfestivalens festivalforfatter. Hva innebærer det?

– Først og fremst er det veldig stas og en stor ære. Men det er også mye jobb. Jeg skal blant annet holde en prolog under åpningen. I tillegg skal jeg være med i ti forskjellige poster på programmet i løpet av tre dager. Det kommer 55 forfattere og 18 av dem er fra utlandet, så dette er en stor begivenhet.

2 Hva er det med krim som fascinerer deg?

– Krim har alt. Det er en fascinerende sjanger i seg selv. Du skriver om mennesker som er helt i ytterkanten av livet på alle måter. Det er også enkelt å ta opp samfunnsproblemer. Men det viktigste er spenningen, og en overraskende slutt. Det forventer leserne. Jeg bruker å sammenligne det med å spille sjakk. Jeg må trekke de riktige brikkene hele veien, og det er en slags oppskrift som ligger bak. Men alle krimforfattere løser dette forskjellig.

3 Hvem er Norges beste krimforfatter?

– For å være helt ærlig, så leser jeg veldig lite krim. Jeg skriver mest selv. Derfor er jeg ikke så veldig belest ettersom jeg er så inne i mine egne ting. Jeg vil ikke bli influert for mye av andre bøker. Når jeg først leser, blir det som regel annen skjønnlitteratur. Det er veldig mange gode krimforfattere. Men jeg vet ikke hvem som er best.

4. Investor Petter Stordalen er på forfatterjakt og har hanket inn flere av Norges største bestselgere de siste ukene. Hva tenker du om utviklingen?

– Jeg synes det er spennende! Bokbransjen trenger noe nytt og frisk som kommer inn med stor entusiasme, så de guttene der digger jeg. Det er bare bra at de etablerte forlagene får seg et lite spark bak. Selv skal jeg komme med en bok på Pilar Forlag (et av Stordalens forlag, journ.anm.) til høsten. Men min neste krimbok kommer fortsatt på Aschehoug.

5 Går det mange rykter om hvem han skal snappe opp? Og har du tenkt å melde overgang?

– Jeg kommer med en krimbok på Aschehoug til høsten. Det er det jeg vil si. Samtidig vet jeg at Stordalen-forlagene ikke vil ha så mange forfattere. Det er derfor flere som har henvendt seg til dem enn forfattere som har fått henvendelser fra dem.(Vilkår)

BMW utfordrer på øverste hylle
Med den gigantiske BMW M8 kaster tyskerne seg inn i kampen om luksuskundene.
00:53
Publisert: