Det var en slik dag da mennene hadde hvite bukser og kvinnene kilehæler. Hovmesteren hadde tropehjelm, og kvelden i kveldssolen var noe nær perfekt. På Bølgen & Mois storstue på Tjuvholmen er det støtt fullt når slike dager inntreffer, siden den hardtarbeidende restaurantduoen har sikret seg bryggeområdets beste kveldssol, attpåtil med et lite gløtt av saltvannet som strekker seg inn i Oslos mest spennende byggeområde.

– Her blir det deilig å være, det kjenner jeg allerede, sa Salt.

Menyen er stor og innholdsrik, med alt fra blåskjell og skalldyr til pizza, dim sum og hamburger. Kokken Moi elsker Amerika, og det hele er nokså USA-inspirert med den allsidige menyen og egne «runners» mellom bordene.

 

– Det er ikke mange som klarer å holde høy kvalitet i et slikt spenn av mattradisjoner, sa Pepper.

Bølgen & Moi har tenkt å prøve.

Kalde poteter
Salt ville teste sesongens råvarer: asparges servert med lagret skinke, salat og gresskarolje. Aspargesene ble servert kalde. Skinken var fortreffelig, og smakene spilte godt sammen.

– Alle de smakene fremhever ikke akkurat aspargesen, sa Salt.

Peppers terrine av foie gras var en skuffelse. Den var grå, tørr og virket ærlig talt litt gammel. Selv om den kom med perfekte toast og daddelsirup, hjelper det lite når ikke hovedsmaken er tilstede. Til 169 kroner bør kvaliteten være topp.

Et varemerke på Bølgen & Moi er at all maten ser lekker ut. Kjøkkenet får leke seg med artige oppsatser og pene presentasjoner, og Salt og Pepper kastet lange blikk på nabobordets bugnende skalldyr-plateau.

Misunnelige, nå.

Salts steinbitt var en av dagens fangster på menyen. Den kom med aspargesbønner og ratatouille og en vilter afro av grønn salat på toppen. Fisken var god, og smakene harmonerte virkelig godt.

– Dette var en rett med trøkk, sa Salt.

Også Peppers ørret så ut som fiskerettenes svar på Diana Ross. Fisken var fylt med spinat og pistasienøtter, men de saltbakte potetene var kalde, akkurat som sellerirotkremen.

– Det skulle være unødvendig å servere kalde poteter, sa Pepper.

Det var synd at dette skjemmet retten, for skalldyrsausen, med overtoner av anis, var helt herlig.

Snusleppe servert
Vinkartet er lite og effektivt, med fire hvite, fire røde og fem boblende viner. Et større utvalg er visstnok tilgjengelig for dem som spør. Salt og Pepper valgte å holde det enkelt, med en flaske champagne fra André Clouét (685 kroner) til alle rettene. Det fungerte utmerket. De fleste vinene ligger i et sympatisk prisleie, men koster godt over tregangeren av polpris. Champagnen er unntaket, til bare cirka 2,5-gangeren. Så er den også litt dyrere i utgangspunktet.

Kelnerne på Tjuvholmen har travle dager når solen skinner. Det hadde vært hyggelig om de hadde tid til å skjenke i glassene innimellom, men det minste man må kunne kreve, er orden i sysakene og servitører uten snusleppe.

– Det er litt merkelig å få brød på bordet først etter forrettene, mente Salt.

Og kaffen kom før dessertene.

– Samtidig eller etter er helt ok, men ikke før.

Salt hadde hørt at de første norske jordbærene var på markedet og bestilte dagens dessert, en jordbærterte med mascarponekrem. Jordbærene var klart i undertall.

– Det er greit at norske bær er dyre ennå, men kaller man det jordbærterte, må jordbær være hovedråvaren, sa Salt.

Pepper bestilte New York Cheesecake med litt bekymring i stemmen, men stykket holdt anstendig, norsk dessertstørrelse. Myntemarinert vannmelon og kokossorbet var godt tilbehør.

Norske sommergjester opplever som oftest at servicenivået synker når man spiser på uteserveringer. Slik bør det ikke være. Bølgen & Moi har alle forutsetninger for å skape et virkelig flott sted på Tjuvholmen og får plusspoeng for bordbestilling på internett.

Restauranten trenger likevel mer disiplin. Regningen på nær 2000 kroner for to ganger tre retter og en flaske champagne innebærer at gjestene bør kunne forvente seg det lille ekstra. Også når solen skinner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.