Leieprisene for leiligheter i Oslo gikk ned med 1,4 prosent fra første til andre kvartal i år, viser Oslo Boligbygg KFs markedsleiestatistikk for årets andre kvartal.

Leieprisene har ikke gått ned i denne perioden siden 2002. Det normale er en prisøkning på rundt to prosent.

- Normalt er dette kvartalet med sterkest vekst. Signalene for videre vekst er blandet. Nedgangen i andre kvartal tolker vi som et sterkt signal om stopp i prisoppgangen. Vi antar nullvekst frem til andre kvartal neste år til tross for stigende optimisme blant utleierne, skriver Opinion, som utarbeider rapporten, i sin markedskommentar.

Leieprisene gikk ned med 1-3 prosent avhengig av størrelse. Nedgangen var sterkest for hybler (-3%), 1-roms (-2%) og 5-roms (-2%).

Dyrest i Vest

Det siste året har leieprisene økt med to prosent i Groruddalen og Sentrum Øst. I Oslo sør og Ytre vest har prisene gått ned med 1 prosent i samme periode.

Leieprisene i Sentrum Vest er høyest med 13.100 kroner. Oslo sør har lavest priser med 10.700 kroner.

Sammenlignet med forrige toppår, 2002, har leieprisene økt mest i Sentrum Øst (53 %) og Groruddalen

(51%), og minst i Sentrum Vest (43%).

Rekordmange leiligheter

Tross nedgangen siste kvartal ligger likevel de månedlige leieprisene 1,2 prosent høyere enn på samme tid i 2013.

I august i år var det 1.859 boliger til leie i Oslo på Finn.no. Det er det høyeste antall som er målt i august noe år, og det er 250 boliger mer enn i august 2013.

I gjennomsnitt kostet det i perioden 12.200 kroner per måned å leie en leilighet i Oslo.

Etter flere måneder med nedgang, har andelen utleiere som venter høyere leiepriser økt de tre siste kvartalene. Nå forventer et flertall av utleierne økte leiepriser.

Veksten i markedsleie fra 2013-14 blir etter dette på 2,5 prosent, noe lavere enn veksten i Husholdningenes disponible realinntekt, som årlig ligger på vel tre prosent, ifølge rapporten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.