-Det var kaos, sier eiendomsmegler Emir Mekic i Krogsveen om visningen av ettromsleiligheten uten bad sentralt på Bislett i Oslo. Over 60 interessenter møtte opp for å se på den nedslitte leiligheten som Mekic hadde verdivurdert til 1,5 millioner kroner. Men da åtte budgivere kastet seg inn i budrunden, fikk tusenlappene raskt ben å gå på. Prisen endte på to millioner kroner.

-Folk får blod på tann og så byr de bare ukontrollert. To millioner kroner for 30 kvadratmeter uten bad er en drøy pris spør du meg, sier Mekic. Badet med en dusj og ett toalett ligger 15-20 meter bortover i korridoren og må deles med minst ti andre beboere. Megleren anslår at man må legge inn nærmere en halv millioner kroner i oppussing dersom man ønsker å få leiligheten i tidsmessig stand, inkludert eget bad.

Lave renter prisdrivende

I fjor solgte megleren tilsvarende leiligheter i samme bygg for halvannen million kroner.

 - En halv million kroner mer er en kraftig prisøkning. Men det er ikke uten grunn, det er stort press på markedet og få boliger ute. Vi ser en betydelig mangel på boliger i Oslo etter nyttår, sier Mekic.

Lave renter og kjøpesterke foreldre som hjelper barna inn i boligmarkedet gjør at mange førstegangskjøperne har mer å gå på mener Mekic.

-Det driver prisene oppover. Foreldrene har vært med å bidra til en brutal økning i kvadratmeterprisen. Spesielt siden førstegangskjøperne er den største kjøpergruppen i landet, mens foreldrene er den mest pengesterke gruppen. Det blir en farlig kombo, sier Mekic.

- Fordelen er at det ikke er så mye å holde rent
00:00
Publisert:
 

Frogner-priser

Presset på små ett- og toromsleiligheter sentralt i Oslo er stort. Gustav Södergren Dreijer i Privatmegleren solgte nylig 19 kvadratmeter på Torshov for 1.475.000 kroner, 325.000 over takst.

-Det var veldig bra pågang. Det er få av denne type objekter som ligger ute. Det er en enkel måte for førstegangskjøpere å komme seg inn i markedet, sier Dreijer.

For tiden ligger det seks leiligheter under 20 kvadratmeter i Oslo til salgs på Finn.no, alle med kvadratmeterpriser mellom 70.000 og 100.0000 kroner.

En parkeringsplass

-Den er vel på størrelse med halvannen parkeringsplass, humrer Home-megler Haleem Wahid som selger en av Oslos minste leiligheter på Bjølsen.

-Men veldig spennende med tanke på at man har fått plass til alt - både stue, kjøkken og bad, sier Wahid. Den 15 kvadratmeter store leiligheten har en prisantydning på 1,2 millioner kroner inkludert fellesgjeld. Det gir en kvadratmeterpris på 80.000 kroner, 15.000 kroner mer enn i Oslos dyreste bydel Frogner.

-Men plasserer du seng her, er det vel ikke plass til å så mye mer?

-Nei, da må man gå for en hybelløsning, sovesofa eller lignende, sier Wahid som tror det først og fremst er studenter som heller vil eie fremfor å leie som kan være interessert. Megleren har hatt flere forespørsler på leiligheten etter to tidligere visninger.

-Det har ikke manglet på interessen, det har vel heller stått på betalingsevnen. Vi regner med den går når vi får lagt ut en felles visning før påske, sier megleren som mener den er en billig inngangsbillett til boligmarkedet i Oslo.

-Da kommer du i hvert fall inn i markedet, sier Wahid og peker på at leiligheten i det minste har eget bad.

 

Billigst likevel

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnøkonomisk Analyse mener det finnes en grense for hva folk kan være villig til å betale per kvadratmeter også i Oslo, men han tror ikke grensen er nådd.

-Man må huske at de minste leilighetene også er de billigste leilighetene. Ikke per kvadratmeter, men målt i kroner og øre. De som har minst å kjøpe bolig for må inn i dette markedet, og etterspørselen er høyere enn tilbudet, sier Bjørnstad.

De høye prisene vitner om at folk er villige til å betale godt for sentral beliggenhet, mener Bjørnstad.

-Folk er villig til å bo på små arealer fordi man kan ta i bruk hele byens areal også. Leilighetene i Oslo sentrum er ikke først og fremst et sted du skal boltre deg, det er utgangspunkt for å leve i en større by. Men så ligger det også under en oppfatning om at det er en god investering, at folk får igjen pengene sine når man kommer i en livssituasjon der det ikke er like attraktivt.

-Er det en god investering?

- Ja, jeg tror nok dessverre det er en god investering. Dessverre fordi det lave rentenivået skyldes at økonomiene rundt omkring i verden er i ulage. Men risikoen er også høy, så det er noe hver og en må gjøre seg opp en mening om man tør å bære.

Med vedvarende lave renter, mer urb anisering og høy innvandring tror han boligprisene skal fortsette stige, også i Oslo.

By og land skiller hand (UNDERSAK TIL ETTROMS UTEN BAD TIL 2 MILL) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: