Nordmenn gjør sitt livs største investering etter kun noen minutter på visning.

- Boligmarkedet nå er jo preget av millionhandler i ekspressfart, sier sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

- Vi bruker faktisk mindre tid på å se på en bolig enn vi bruker på å vurdere ny kjøkkeninnredning eller ny bil. Det er jo ingen logikk i det.

Én av fem nordmenn er på visning i under 30 minutter før de legger inn sine millionbud, skriver Dagens Næringslivs torsdagsutgave:

Unge bruker minst tid på visningen dnPlus  (DN pluss)

Eiendomsmeglerne advarer mot boligkjøp som ikke er gjennomtenkt.

- Slik markedet er nå, med raske salg, blir det vanskelig å få brukt mer enn én time på visning. Med mindre du spør om en ekstravisning, da – det er også lov, påpeker Grethe Meier.

- Jeg vil rope et sterkt varsku på vegne av boligkjøperne. Det kan få veldig uheldige konsekvenser å ikke bruke nok tid på visning. Det gjør at man får sjekket altfor lite, sier Meier.

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.
Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Hun har seks råd til boligkjøpere:

1. Les salgsoppgaven og selgers egenerklæring på forhånd.

- I selgers egenerklæring får du opplysninger om eventuelle mangler i boligen som du ikke nødvendigvis ser, og da unngår du lettere konflikter.

2. Still megleren spørsmål før visning.

- Jeg vil oppfordre kjøperen til å sette godt inn i boligen i forkant av visning, og stille flere spørsmål – det er jo kjøperen som må ta konsekvensen av et dårlig boligkjøp.

3. Bruk god tid på visningen.

- Det er lov å kikke litt i skaper, men man føler vel at man går litt i veien

4. Still megler mange spørsmål under visning.

- Bruk megleren mye mer – det er lov å stille dumme spørsmål.

5. Ta med deg en egen megler fra en annen kjede, eller en annen boligkyndig person.

- De vet hva man skal spørre om og se etter.

- I utlandet bruker man megleren i større grad for å finne en bolig. Megleren leter opp alternativer, så går man sammen på visning. Da er det lettere å grave litt, og få ordentlig kunnskap om boligen.

6. Be om ekstravisning.

- Det er lov å spørre megler om en ekstravisning.

Les også:

Her er ekspertens råd til boligjakten i sommer  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.