Siste to måneder har det blitt solgt 2.713 nye boliger i Norge.

Det er 11 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, og hele 93 prosent flere enn samme periode i fjor, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert tirsdag.

Salget utgjør 18 prosent av boligene som har vært til salgs, mot 17 prosent sist og 11 prosent i desember i fjor. I 2014 har det blitt solgt 11.972 nye boliger i prosjektene som inngår i statistikken.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.

130 prosent mer enn i fjor

Salget på Østlandet har tatt seg raskt opp. Det ble her solgt 1.372 nye boliger i perioden oktober til desember i år.

- Det er en økning på 12 prosent fra forrige tomånedersperiode og hele 130 prosent fra samme periode i fjor, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

- Salget på Østlandet er ikke bare godt – det er veldig godt. For dette er det høyeste desembersalget siden 2005. Og det er særlig i Oslo at salget har steget kraftig, sier Bjørnstad.

Østlandet hadde en salgstakt på 21 prosent. Dette er 1 prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, og hele 10 prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor.

Salgstakten var imidlertid høyest i Nord-Norge med 24 prosent. Midt-Norge, Vestlandet og Sørlandet hadde alle en salgstakt på om lag 15 prosent.

Salgstakt angir antallet boliger solgt denne perioden som andel av antall ledige boliger ved forrige måling pluss antall boliger som er kommet til i perioden.

Statistikken omfatter 34.020 boliger fordelt på 1.440 prosjekter. I desember var 12.430 av disse usolgte.

Beholdningen av usolgte boliger har økt med drøyt 600 siden oktober i år.

Tilstrømmingen av boliger har således vært høyere enn salget.

Kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 44.600 kroner.

Høyest ligger Oslo med 61.900 kroner. Dernest kommer Stavanger og Sandnes med 50.400 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene i underkant av 50.000 kroner.

Prisene på Østlandet er 1,3 prosent høyere enn i oktober i år, og 3,8 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

I typiske distriktsfylker er prisnivået rundt 35.000 kroner per kvadratmeter.

Bygger færre boliger

Antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk ned med seks prosent fra oktober til november, viser byggearealstatistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå tirsdag.

- Igangsettelsestallene varierer en god del fra måned til måned. Den langsiktige trenden viser imidlertid en utflating i antall igangsettingstillatelser til nye boliger siden april 2013, skriver Statistisk sentralbyrå.

I siste tolvmånedersperiode ble det gitt igangsettelsestillatelse til 27.800 nye boliger. Det er 7,2 prosent færre enn i foregående tolvmånedersperiode.

 

Les også:

Leiligheter blir inntil 400.000 kroner billigere

Nyboligsalget tar seg opp

Derfor skal prisene på nye boliger stige

Tror på prisvekst – men usikkerheten råder 

SSB: Boligprisene vil falle til neste år

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.