En fersk spørreundersøkelse viser at en av fire har brukt verdistigning på boligen sin til å ta opp mer lån.

– Flesteparten bruker det til oppussing og fornying av eksisterende bolig. Det betyr jo at verdien blir liggende i boligen, at boligen stiger ytterligere i verdi som følge av oppussingen. Vi som driver med eiendomsmegling ser jo det som positivt, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom som står bak undersøkelsen.

I tillegg til de som har tatt opp mer lån, svarer en femtedel av de med egen bolig at de kunne tenke seg å gjøre det.

Halvorsen mener folk flest er blitt mer oppmerksomme på muligheten til å dra nytte av verdiøkningen på egen bolig.

– Alternativet til å få ut denne gevinsten er jo å bytte bolig. Men hvis du kjøper en ny bolig, må du betale tilsvarende mer, for den har hatt samme verdistigning i perioden. Så det er ikke noe poeng å gjøre det med mindre familiens behov endrer seg, sier Halvorsen.

Han viser til at den hyppigste årsaken til at folk bytter bolig er at familiens behov endrer seg.

Bil og båt

Over en tredjedel av dem som har svart på undersøkelsen, synes også det er greit å trekke opp boliglånet for å kjøpe bil, båt eller motorsykkel. Bare en liten prosentandel, fire prosent, synes det er greit å låne ekstra for å kjøpe forbruksvarer som klær, møbler eller hvitevarer. DNB, landets største boliglånsformidler, legger seg ikke opp i hva folk bruker pengene på når de trekker opp boliglånet.

– Vi tenker at dette i utgangspunktet er helt uproblematisk så lenge det ikke tas opp lån utover de rammene som er til sikkerhet for lånet. Hva de bruker pengene til er forsåvidt hipp om happ for oss, men når vi blir spurt, råder vi jo til å bruke verdistigningen fornuftig med tanke på lang­siktig sparing, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DNB. Banken mener blant annet det er fornuftig å bruke pengene til å forbedre boligen.

– Det betyr at du både sikrer verdien din og kanskje øker den, sier Brynsrud.

Banken har sett tendenser til at flere eldre belåner boligen mer enn tidligere, enten for å gi verdier videre til yngre generasjoner eller for å bruke på seg selv.

– Sånn sett tyder det på at flere er bevisste på at de har en ubrukt formue i boligen sin som de ønsker å bruke før de dør, i stedet for at bare arvinger skal få glede av den, sier han.

Maner til forsiktighet

Hos Sparebank 1 SR bank har også flere lånekunder benyttet lav rente og stigende boligpriser til å ta opp mer lån. Produktsjef for finansiering, Oddvar Rettedal, mener utflating av boligprisene og større usikkerhet rundt norsk økonomi, bør gjøre at man nå tenker seg grundig om før man låner mer på boligen.

– Lånene skal jo betjenes og det kan komme en renteøkning, da kan gjeldsbelastningen bli tøffere og kreve mer av lønnen din enn den gjør i dag, sier han.

Spesielt yngre folk uten stor boligkapital bør benytte den lave renten til å betale ned på lånet for å øke egenkapitalen, mener han.

– Men det er mange som har økonomi til å låne mer. Hvis alle skulle sette på bremsen samtidig vil det være uheldig i forhold til arbeidsplasser. Det viktige er at folk tenker godt igjennom det de gjør og hva de tåler av rente­økning, sier han.

Også Finanstilsynet retter en advarende pekefinger og viser til at lav ledighet, høy lønnsvekst og lave renter har bidratt til at husholdningenes gjeld og inntekter har vokst betydelig de siste årene.

– Husholdningenes gjeld har imidlertid vokst raskere enn inntektene, og forholdet mellom gjeld og inntekter er historisk høyt. Det innebærer at en relativt moderat renteøkning eller et inntektsbortfall vil føre til betydelig økt rente- og avdragsbelastning. Den høye husholdningsgjelden gjør norsk økonomi sårbar for negative sjokk, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.