- Jeg ønsker at boligen skal skille seg ut. Derfor selger jeg nå, sier Øystein Bjørkelo (26).

Han har allerede investert i sin neste bolig, men overtakelsen på nybygget er ikke før etter jul. Det betyr at 26-åringen kunne ventet noen måneder med å selge sin 2-romsleilighet på Grünerløkka i Oslo.

- Jeg tror ikke prisene kommer til å falle, men jeg tror det er litt enklere å selge nå enn i januar, sier han.

Risikoen er at en gevinst knyttet til prisoppgang glipper. Boligprisene har vist en tendens til å stige i starten av året, påpeker administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Meglertoppen støtter likevel Bjørkelos timing.

Ofte sterkt marked

- Markedet er ofte sterkt i januar og februar. Derfor har det tidligere vist seg å være fornuftig å vente med å selge. Men nå er det såpass mye usikkerhet at det er bedre å sikre seg. Det gjør du gjennom å kjøpe og selge i nesten samme marked, sier Dreyer.

Fra august til september falt boligprisene på landsbasis med 0,9 prosent, viser tall fra Eiendom Norge. Fremover er oljenedturen ventet å føre til økende arbeidsledighet og moderat lønnsutvikling. På den annen side trekkes rentekuttet fra Norges Bank frem som en «joker» i boligmarkedet.

Rådet til Dreyer er uansett klinkende klart:

- Hadde jeg allerede kjøpt en ny bolig, ville jeg i de aller fleste tilfeller solgt den gamle nå, sier han.

Regionale forskjeller

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom er enig. Han mener oktober generelt sett er en god salgsmåned.

- Boligmarkedet er veldig aktivt nå, men vi går mot desember som er en rolig. Derfor vil jeg anbefale å bare få lagt ut boligen og solgt den så fort som mulig, sier Halvorsen.

Ifølge meglertoppen er det stort sett uproblematisk å kjøpe ny bolig før den gamle er solgt. Han understreker at oljetunge Stavanger kan være unntaket.

- Skal du bytte bolig i Stavangerregionen, må du tenke deg godt om. Her tar det lang tid å selge nå, påpeker Halvorsen.

- Sterkere behov

Halvorsen og Dreyer opplever at de fleste kundene også ser få grunner til å vente med salget i dag.

- I en normalsituasjon er det veldig mange som ønsker å selge raskt når de har kjøpt. Nå som norsk økonomi i tillegg har såpass mye usikkerhet knyttet til seg, er dette behovet enda sterkere, sier Dreyer.

Avgjørelsen til Bjørkelo ble tatt i samråd med eiendomsmegleren, forteller 26-åringen. Da var ikke spekulasjoner rundt prisutviklingen avgjørende.

- Strategien vi har gått for handler om at det i januar kommer veldig mye på markedet. Derfor tror jeg det er lettere å få flere folk på visning nå, sier boligeieren.

Les også:

Asia i dag: Handelsaktiviteten stuper i Kina

«Boligpensjon» tvinger seg frem

Se DNtv: Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere

Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere
Hvert år måler fire 70- og 80-åringer krefter, psyke og treffsikkerhet i et 12 timer langt patruljeløp. Mot soldater som er minst halvparten så gamle.
02:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.