– Skal man bo sentrumsnært i en storby, kan en like godt hive seg utpå med en gang – med et mulig unntak for Stavanger-Sandnes-området. Her kan man godt ha is i magen, men jeg tror ikke på noe stort prisfall her heller, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Kjell Senneset i Prognosesenteret mener man like godt kan hive seg utpå.
Kjell Senneset i Prognosesenteret mener man like godt kan hive seg utpå.
Til tross for det kraftige oljeprisfallet var boligprisveksten rundt årsskiftet den sterkeste siden rally-årene før finanskrisen.

Alle storbyene fikk en solid prisstigning i januar.

På landsplan steg boligprisene 2,9 prosent i januar, og prisene har dermed steget 8,5 prosent det siste året.

– Vi hadde faktisk ventet å se en effekt av «oljesjokket» på januarprisene, men når det ikke skjedde nå tror vi heller ikke effekten blir stor ut over året, sier Senneset.

Får støtte

Han får støtte av fagsjef for personlig økonomi Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

Dag Jørgen Hveem ved Handeslhøyskolen BI tør ikke anbefale noen å vente.
Dag Jørgen Hveem ved Handeslhøyskolen BI tør ikke anbefale noen å vente.
– Jeg tør ikke å anbefale noen å vente. Jeg har erfart selv at det forekommer at man kan treffe noen stille lommer, men jeg har ikke gjort systematiske observasjoner på hvorfor det skjer og på hvilke tidspunkter. Det dreier seg mer om å være litt tålmodig, og være veldig bevisst på hvor man kjøper, slik at man ser på områdets vekstpotensial, sier Hveem og legger til:

– Det er adskillig flere som har tapt penger på å vente med å kjøpe bolig, enn det er som har vært så uheldige å gå inn i boligmarkedet på en pristopp.

«Kjøp ut fra behov»

Heller ikke Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, ser noe poeng i å vente med å kjøpe bolig. Hun sier utviklingen fremover går i retning enda lavere boliglånsrente.

Elisabeth Holvik i Sparebank 1 anbefaler å kjøpe bolig ut fra behov.
Elisabeth Holvik i Sparebank 1 anbefaler å kjøpe bolig ut fra behov. (Foto: Mikaela Berg)
– Etter min mening bør man ikke spekulere i at boligprisene skal hit eller dit. Kjøp bolig ut fra behov. Men det er åpenbart at med de renteutsiktene som er i dag, er det veldig fristende å investere i bolig nå. Man har jo skattemotiv for å investere i bolig, samtidig får man dårlig avkastning på pengene, sier hun.

Holvik minner samtidig om faktorene som må tas med i boligkjøpernes regnestykke.

– Vær veldig forsiktig med å spekulere i bolig nummer to og tre. Her kan det komme skatteendringer som gjør at regnestykket blir mindre gunstig i fremtiden. Med større usikkerhet i norsk økonomi må man også ta høyde for at arbeidsmarkedet blir vanskeligere. Og baksiden av lavere rente, er at man må forvente svakere lønnsvekst fremover, sier hun.

Foreldre har mest effekt

Senneset påpeker at tallet på unge som skal ut av barndomshjemmet for første gang ikke påvirkes av oljeprisene.

– Det ser ikke ut til at majoriteten av boligkjøperne bryr seg – og i den grad de gjør det, drukner det i stadig sterkere «foreldreeffekt». Det er jo stort sett unge mennesker som på død og liv skal bo sentrumsnært i storbyene, og har de ikke penger selv, mobiliserer de foreldrene, sier Senneset.

Dermed tror han prisene i de fleste storbyene vil fortsette å stige ut over i 2015.

– Den vanlige lille prisnedgangen i ut på høsten blir neppe sterk, og ihvertfall ikke sterk nok til at man regne med å gjøre «kupp», sier Senneset.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.