Etter at boligbyggingen og nyboligsalget falt ifjor, har aktiviteten virkelig fått fart på seg. Tirsdag viser nye tall Boligprodusentenes Forening at utviklingen fortsatte i april.

Etter årets fire første måneder i 2015 er det en økning i nyboligsalget på 34 prosent målt mot samme periode ifjor, mens igangsettingen har steget 22 prosent i samme periode, ifølge den ferske rapporten.

Boligprodusenten Selvaag Bolig lar seg på ingen måte ikke skremme av oljenedtur og utsikter om dårligere tider i Norge. 

- Vi gir i utgangspunktet bånn gass for å få ut så mange prosjekter som mulig, sier selskapets administrerende direktør Baard Schumann til DN.

- Nødt til å fyre på

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse tror Schumann snakker for en hel bransje.

- Utbyggerne ser at lagrene av nye boliger er i ferd med å reduseres. De er nødt til å fyre på for å holde aktiviteten oppe. I det ligger det selvfølgelig en optimisme og forventninger om at boligene vil bli solgt, sier Bjørnstad.

Boligbyggerne har etter fjorårets nedtur fått god drahjelp av lav rente og utlånsvillige banker, påpeker partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

- Den siste tiden har de solgt «som fy» på lav rente og at bankene nærmest kaster penger etter folk, sier han.

Stor etterspørsel

Verken Bjørnstad eller Øye ser for seg en boligboble som sprekker av den grunn. Begge viser til stor etterspørsel. I tirsdagens utgave av DN melder Boligprodusentenes Forening at det må bygges minst 3600 boliger i Oslo.

Bjørnstad tror behovet vil bety en prisøkning på mellom fire og fem prosent de neste årene. Øye mener på sin side at andre forhold vil føre til en utflating i prisveksten, muligens også noe prisfall. Han viser blant annet til at Finansdepartementet har mottatt en rekke forslag for å begrense husholdningenes gjeldsvekst og kjøle ned boligmarkedet.

- Dette tar riktignok ikke bort etterspørselstrykket på bort på sikt. Folk vil fremdeles trenge et sted å bo, understreker Øye.

- Tilbud og etterspørsel

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Foto: Klaudia Lech
Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Foto: Klaudia Lech (Foto: Dagens Næringsliv)
Schumann i Selvaag Bolig spår selv en utflating drevet av noe høyere arbeidsledighet. Samtidig mener han at prisfall ikke trenger å bli dramatisk for selskapet.

- Skulle boligprisene falle, og det ikke kommer igangsetting av nye prosjekter på grunn av det, vil det føre til at prisene raskt snur opp igjen, sier Schumann.

- Men hvorfor skal boligprisene falle så lenge etterspørselen langt overgår tilbudet, spør han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.