Denne helgen er det klart for den første av årets to store visningshelger, bekrefter administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

En opphoping av folk på boligjakt er årsaken til den ventede strømmen, ifølge meglerdirektøren.

- I helgen som kommer vil det normalt være høy aktivitet etter juleoppholdet, mener han.

Se video nederst i saken: Dette skal du se etter på visningen

- Folksomt

Et kjapt søk på finn.no viser at over 25.500 boliger nå er lagt ut for salg, hvorav mer enn 4300 visninger går av stabelen lørdag, søndag og mandag.

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.
Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge. (Foto: Aleksander Nordahl)
- Det spesielle i januar-markedet er at det ofte er relativt få boliger ute sammenlignet med senere i året. Sånn sett er det ofte nokså folksomme visninger mange steder, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Nå er det først og fremst leilighetsmarkedet som skal under hammeren, da eneboliger og rekkehus først legges ut for salg senere.

- Det innebærer et marked preget av moderat utbud av objekter, men med mange kjøpere, utdyper Geving i Eiendomsmeglerforbundet.

Underskudd i Oslo

Da kan det raskt bli kamp om objektene, særlig i Oslo. I fjor opplevde Oslo større boligetterspørsel enn vanlig, bekrefter Dreyer.

- Vi forventer den samme utviklingen fremover, sier han.

Oslo-regionen har over flere år vært Europas raskest voksende hovedstadsregion, opplyser Geving. Dette sammenholder han med det lave utbudet av både brukte og nye boliger.

- Det er ikke vanskelig å regne hjem et vedvarende prispress i Oslo og de attraktive byområdene i nærhet til Oslo, sier han.

Så lenge renten er lav og ledigheten ikke stiger i området, mener han det vanskelig å se hva som skal bremse utviklingen i pressområdene.

- Her må man forvente sterk konkurranse om de attraktive objektene, understreker han.

I Oslo er det nå lagt ut 911 bruktboliger for salg på søketjenesten Finn.no. I Drammen er det lagt ut 29 boliger for salg.

Overskudd i Stavanger

I oljebyen Stavanger er det motsatte tilfellet. Etterspørselen etter boligerfalt i fjor høst, og vil være mindre i året som kommer, tror Dreyer.

- Rogaland og etter hvert både agderfylkene og mørekysten er preget av oljesmellen. Det gir godt utbud og kjøpers marked. I Rogaland er det også et relativt godt varelager av nye boliger, forklarer Geving.

Dermed mener han oljefylket er på vei mot en ny normal. Flere vil komme ned fra gjerdet etter hvert som selgerne innser at de må gå ned i prisforventning, spår han.

Salgsdirektør for Finn eiendom Johan Fredrik Høvås. FOTO: Torstein Bøe /
Salgsdirektør for Finn eiendom Johan Fredrik Høvås. FOTO: Torstein Bøe / (Foto: NTB scanpix)
- Situasjonen fremover vil trolig være preget av en sterk tilbudsside og lavere priser, utdyper eiendomsdirektøren.

I skrivende stund ligger 484 boliger ute for salg i Rogaland.

Ivrige boligkjøpere

Salgsdirektør for Finn eiendom Johan Fredrik Høvås, mener nordmenns interesse for bolig øker.

- Det er stor trafikk, og ingen tvil om at bolig er noe som engasjerer. Nå har vi 400.000 faktiske personer somer på Finn, sier han.

Høvås beskriver den typiske Finn-brukeren som engasjert og interessert i boligmarkedet til «enhver» tid. En undersøkelse utført av nettstedet viser at ni prosent av brukerne leter etter ny bolig.

20 prosent er ikke i markedet for å kjøpe, men oppgir at de vil vurdere kjøp dersom drømmeboligen dukker opp. 18 prosent sier de kunne tenke seg å flytte, men ikke har konkrete planer om det, ifølge Høvås.

- Man konverterer veldig raskt fra tilsynelatende å være en drømmer til veldig raskt å faktisk bli en boligkjøper, sier han.

Les også:

Luksusmegler må punge ut til tv-snekker

Melder om historisk høyt boligsalg

Boligprisene til himmels – gjelden følger etter  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visningen

 

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.