- Ja, dette var sterke tall. Dette ser stygt ut.

Boligprisene fortsetter oppover i april. Prognose på prognose ser ut til å ryke.

- Dette er en konsekvens av at det bygges altfor få nye boliger og at folk er villige til å betale mye for den rette boligen, særlig i de store byene, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.

Boligprisene steg 1,3 prosent i april sammenlignet med mars, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge: Solid boligprishopp i april

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,5 prosent.

Dermed har de sesongjusterte boligprisene steget 16 måneder på rad, ifølge eiendomsmeglerbransjens statistikk.

Etter prisfallet i 2013 startet den sesongkorrigerte prisoppgangen i desember i 2013.

Prisene er nå 7,9 prosent høyere enn de var i april 2014.

- Kun én ting vil hjelpe

Jo høyere boligprisene går, desto dypere vil et eventuelt prisfall bli, understreker Senneset. Men han ser ingen tegn til noe boligprisfall med det første:

- Jeg ser ingen ende på prisveksten, sier han.

- Boligprisveksten tar ikke slutt før inntektsveksten stopper opp. Og renten er heller ikke til hjelp, siden det er større sjanse for at den skal ned enn at den skal opp. Det eneste som kan bremse denne boligprisveksten nå er at Finanstilsynet og Finansdepartementet finner hverandre, sier han.

Tidligere i år ba finansminister Siv Jensen Finanstilsynet om forslag til tiltak for å dempe gjelds- og boligprisveksten.

Finanstilsynet kom med forslag til strammere regler for boliglån i mars. Hensikten med reglene er å gjøre bankenes utlånspraksis strengere, og hindre at boligprisene stiger for raskt:

Norges Bank om nye boliglånskrav: Hver tredje låntager ville hatt for mye lån  

Finans Norge kritisk til nye boliglånskrav

- Hvis man ser helt kynisk på det...

- Ytterligere innstramminger er det eneste som kan hindre videre boligprisvekst, men jeg tror Siv Jensen vil være tilbakeholden med å innføre slike tiltak, siden det rammer unge førstegangskjøpere som ikke har foreldre som kan hjelpe dem, sier Kjell Senneset.

- Vi vet at prisene vil falle hvis det blir vanskeligere å få boliglån. Det så vi både i 2008 og til en viss grad høsten 2013. Ser man helt kynisk på det og blåser i sosiale konsekvenser, er Finanstilsynets forslag riktig tiltak. Men populært vil det ikke være, sier han.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen legger heller ikke skjul på at boligpristallene for april er sterkere enn ventet. Han tror boligprisveksten kan overstige seks prosent i år.

- Denne veksten kan ikke fortsette

- Så lenge lønninger og priser stiger, vil boligprisene stige. Men denne veksttakten kan ikke fortsette. Jeg ser for meg en trend der boligprisene stiger to-tre prosent årlig. Dét vil være en sunn vekst, for egentlig er boligprisene på et ganske fornuftig nivå i dag, sier Andreassen.

Han understreker at boligmarkedet i Norge er langt mer fragmentert enn det ser ut når man leser boligprisstatistikken.

- Jeg forstår frustrasjonen fra folk som sitter i flotte eneboliger med skifer og mahogni og ikke får solgt, mens de leser om boligbobler og prisbobler. Selv om man har leiligheter i Oslo som går for 100.000 kroner kvadratmeteren, er det mange steder i Norge hvor kvadratmeterprisen ligger på 10.000 kroner. Du kan få en enebolig på 341 kvadratmeter på Koppang for under 1,9 millioner - så kan man jo diskutere hvorfor man er villig til å forsake svært mye for å kjøpe et krypinn på Sørenga for fire millioner, sier han.

Jan Ludvig Andreassen er sterk motstander av Finanstilsynets forslag til innstramminger:

- Dette er klassekamp. Det handler om å stenge ubemidlede arbeiderbarn ute av boligmarkedet, og er et forferdelig tiltak, sier han.

Les også: Først bygde de ut råloftet - så solgte de til superpris

- Det er ikke noe vits i å investere på vestkanten

Hageby-leilighet solgt for nær 100.000 kvadratmeteren  

SE VIDEO - Leilighet uten bad til to millioner kroner:

- Fordelen er at det ikke er så mye å holde rent
Den 15 kvadratmeter store leiligheten er på størrelse med en parkeringsplass koster 1,2 millioner.
01:51
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.