Påsken er over og det er tid for vårslippet i boligmarkedet.

- Vi går mot en attraktiv visningshelg, fastslår forbrukerrådgiver Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Han venter hete budrunder og raske salg, og ser derfor behovet for å minne kjøperne om å holde tungen rett i munn.

- Noen av budrundene til neste uke kommer til å gå ganske fort. Det å ha gjort hjemmeleksen sin på forhånd, er derfor ekstra viktig, mener han.

Nøye gjennomgang

I den sammenheng er det helt avgjørende å gjennomgå dokumentasjonen nøye på forhånd, mener Pihl. 

- Etter min mening er de sidene som ser kjedeligst ut, altså de uten bilder, viktigst. Dette kan være takstrapport og egenerklæringsskjema, sier rådgiveren.

Han understreker at voligens stand også bør være det sentrale når tiden er kommet for selve visningen.

- På visningen må du gjerne drømme deg bort om utsikt og innredning. Samtidig må du undersøke boligens stand, understreker Pihl.

Se forbrukerrådgiverens fem råd nederst i saken

Råder sammenligning

Antall boliger til salgs i de største byene ble tredoblet fra februar til mars. Likevel går åtte av ti boliger over prisantydning, skrev DN nylig.

Et spørsmål som stadig er aktuelt handler om såkalte lokkepriser, men Forbrukerombudet konkluderte tidligere i år med at dette ikke lenger er et problem i Oslo.

Pihl vil uansett råde kjøpere til å sammenligne med kvadratmeterprisen i området.

- Som forbruker må du vurdere hva boligen er verdt for deg, men det er viktig å huske at det finnes flere drømmeboliger. Er du i tvil, bør du i alle fall ikke by for mye., sier han.

Tror prisveksten dabber av

Onsdag legger Eiendom Norge frem eiendomsmeglerbransjens månedlige prisstatistikk for bruktboliger. Tallene for februar viste at Oslo og Bergen det siste året har hatt en prisvekst på rundt 11 prosent, mens prisene i Stavanger bare har steget 2,9 prosent.

- De siste månedene har vi sett at den underliggende boligprisveksten har dabbet litt av, i den forstant at den sesongjusterte månedsveksten har avtatt, skriver analytikerne i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Utviklingen er i tråd med prognosene fra sentralbanken, påpeker analytikerne.

- Norges Bank ser for seg en boligprisvekst på om lag 0,6 prosent i mars, noe som tilsvarer en årsvekst på 8,5 prosent. Vi mener at Norges Bank har tegnet opp et rimelig forløp, skriver de i rapporten.

Her er Forbrukerrådgiver Carsten Pihls fem viktigste råd til de som skal på boligjakt i vår:


1. Gjør hjemmeleksen din før visning: Last ned alle papirene om boligen og les alt nøye.

2. På visning skal du undersøke boligens stand. Alle rom der det er vann er det viktig å sjekke ekstra nøye. Se etter fuktskader under kjøkkenbenken og bak badekaret. Få opplyst når badet ble skiftet sist.

3. Bruk nesen i kjelleren: Lukter det fuktig og mugg? Da kan det være uavdekkede fuktskader. Sjekk når dreneringen for huset ble skiftet sist. Se etter misfarging.

4. Sjekk loftet: Ikke bare stikk hodet opp på loftet, men gå opp. Bruk lyset på mobiltelefonen til å sjekke om du ser fuktskader i tak eller på bjelkene.

5. Er det elektriske anlegget i orden? Spør selger og megler, ring eventuelt takstmann. Det holder ikke bare å se i sikringsskapet.

Les også:
Økonom om ferske DN-tall: - Svært svak utvikling i norsk økonomi
Kansellerer årets oljemesse  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.