Nyboligsalget falt 23 prosent i årets første kvartal sammenliknet med samme periode i fjor. Mars viser en salgsnedgang på 18 prosent målt mot samme måned i fjor.

Det viser marstall for salg og igangsetting av nye boliger, lagt frem av Boligprodusentenes forening i dag.

Salgsnedgangen i første kvartal rammer alle byggtyper, men nedgangen er klart størst for leiligheter med en nedgang på 37 prosent mot 2013.

Mars skiller seg positivt ut med en vekst i salget av eneboliger på 11 prosent, mens småhus og leiligheter fortsetter den negative trenden fra januar og februar.

Salgsaktiviteten ligger 15 prosent lavere i første kvartal i år sammenliknet med et gjennomsnitt for de siste 16 årene, mens igangsettingen ligger syv prosent lavere enn gjennomsnittet i den samme perioden.

Igangsettingen av nye boliger i første kvartal falt med 5,6 prosent sammenliknet med første kvartal i fjor. Men i mars viser en sterk økning sammenliknet med mars i fjor, og har en økning på 31 prosent.

For igangsetting ligger eneboliger 11 prosent over fjoråret etter første kvartal, mens småhus har en sterk tilbakegang på 22 prosent.

En sterk marsmåned for leiligheter gjør at denne boligtypen nå ligger ti prosent bak fjoråret etter årets tre første måneder.

De fleste fylker opplever en nedgang både i salg, og igangsetting, mens Oslo rammes desidert verst av salgsnedgangen. Nedgangen er på hele 51 prosent på 12 måneders basis, selv om det er en svak bedring fra februar.

- I Oslo er det behov for 6000 nye boliger i året, og i år kommer vi kanskje opp rundt 3000. Dette bekymrer oss, for Oslo er en så stor driver for det totale boligmarkedet, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

På landsbasis går det i år mot imot 25.000 igangsatte boliger, mens behovet ligger rundt 35.000, ifølge administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret som utarbeider rapporten for Boligprodusentene.

- Konsekvensen er at vi får en vedvarende underkapasitet, som igjen legger press på boligprisene, sier Birkeland.

Både Birkeland og Jæger mener likevel de ser positive tegn.

- Bruktboligmarkedet har kommet i gang igjen, det trekker opp nyboligmarkedet. I tillegg ser det ut som det er litt lettere å få boligfinansiering nå enn ved slutten av fjoråret, sier Birkeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.