Antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk ned 1 prosent fra februar til mars, viser sesongjusterte tall lagt frem av Statistisk sentralbyrå idag.

Sett bort fra januar i år og juli i fjor, har ikke det sesongjusterte tallet vært lavere siden februar 2012.

- Tallene varierer en god del fra måned til måned, men den langsiktige trenden viser nå en svak nedadgående utvikling i antall igangsettingstillatelser til nye boliger siden september i fjor, skriver SSB i sin byggearealstatistikk for mars.

Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets mener tallene er svake.

- Blir igangsettingen av boliger liggende  på dagens nivå vil den falle med 15 prosent fra i fjor til i år. Det vil bety lavere boligbygging en god stund fremover, sier Bruce til DN.no.  

Oppgang for andre bygg enn boliger

De sesongjusterte tallene viser at antall kvadratmeter bruksareal for andre bygg enn boliger, som det ble gitt igangsettingstillatelser til, økte med 9 prosent fra februar til mars.

Tillatelse til 28 500 nye boliger siste tolvmånedersperiode

I siste tolvmånedersperiode ble det gitt igangsettelsestillatelse til 28.500 nye boliger. Det er en nedgang på 9 prosent fra forrige tolvmånedersperiode.

Det ble gitt tillatelse til bygging av 5,4 millioner kvadratmeter bruksareal til annet enn bolig i løpet av siste tolvmånedersperiode. Det er 0,6 prosent mer enn perioden før.

- Mer enn vanlig interessert

Dette skrev Eric Bruce i Nordea Markets' morgenrapport, som ble sendt ut før SSB la frem sin statistikk idag:

«Vi er mer enn vanlig interessert i dagens norske tall for mars igangsetting av boliger. De måler ikke faktisk igangsetting, men innleverte søknader om igangsetting og trenger dermed ikke nødvendigvis bety bygging. Likevel, de gir en bra pekepinn om hva vi kan vente av boligbygging fremover. I januar og februar lå tallene 35 prosent under nivået for et år siden. Spørsmålet er om den bedringen vi har sett i annenhåndsmarkedet allerede nå vil slå ut i høyere igangsetting. Vi tror tallene fortsatt blir svake. Utbyggere melder om fortsatt svakt salg av nye boliger. Men fallet avtar antagelig. Ideelt skal de sesongjusterte tallene korrigere for påskens plassering.»

Saken oppdateres.

Les også:
- Nedgangen ser ut til å ha stoppet opp  

Bratt fall i nyboligsalget  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.