Mørke skyer truer den økonomiske himmelen i Sverige, ifølge økonomer.

- Sverige har vært en vekstvinner de siste årene, påpeker analytiker Camilla Viland i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

- Det er imidlertid nå tegn til at veksten i Sverige begynner å avta, skriver hun.

Analytikeren viser til ferske nøkkeltall, som torsdag viste at blant annet bedriftstilliten i Sverige falt i juli. Samtidig trekker hun frem det svenske boligmarkedet. Galopperende boligpriser i en periode med avdempet vekst vil normalt skape bekymring. I sommer tok riktignok den svenske regjeringen grep.

Dempet boligprisvekst

- På det høyeste ifjor var boligprisveksten over 18 prosent. Utviklingen har bidratt til stadig høyere gjeld blant husholdningene. Dette gir økt risiko for den finansielle stabiliteten og bekymrer myndighetene, skriver Viland.

Med virkning fra 1. juni ble det obligatorisk i Sverige å betale ned på nye boliglån som er større enn halvparten av boligens verdi. Nye boliglån over 70 prosent må nå nedbetales med minst to prosent av det opprinnelige beløpet per år. For lån mellom 50 og 70 prosent blir nedbetalingskravet minst én prosent per år.

- Dette synes å ha dempet boligprisveksten noe de siste månedene, men aktiviteten er fortsatt høy, skriver Viland.

I juli falt boligprisene i Sverige med én prosent, ifølge tall fra Svensk Mäklarstatistik. Prisene er samtidig opp åtte prosent det siste året, viser tallene.

DN skrev nylig at svenske boligtopper misunner Norge. Med stor boligmangel spådde de at effekten av de nye kravene blir kortvarig(DN+).  Samtidig har salget av fritidshus i Sverige rast med 40 prosent i løpet av første halvår. Nye statlige krav om nedbetaling av gjeld er trukket frem som mulig årsak.

Svake nøkkeltall

For øvrig viste torsdagens tall for bedriftstilliten et spesielt kraftig var fallet for industrisektoren, påpeker Viland.

- Her er stemningen nå på sitt laveste siden mai 2014. Også svenske husholdninger har blitt mindre optimistiske den siste måneden, skriver hun i morgenrapporten.

Også Handelsbanken Capital Markets merker seg utviklingen.

- Gårsdagens tallslipp fra Sverige bød utelukkende på negative overraskelser. For det første var det en bred basert nedgang i sentimentindikatorene i august, og for det andre var arbeidsløsheten i juli høyere enn ventet, skriver meglerhuset i en morgenrapport.

- Videre gikk konsumenttilliten ytterligere noe nedi august, til 93,9, fra 95,2 i juli. Det var på forhånd ventet en oppgang til 93,9 i august, skriver økonomene.

Lave renter

Ifjor steg bruttonasjonalprodukt (bnp) i Sverige med hele 4,1 prosent, som er langt sterkere enn i andre industriland, påpeker DNB Markets.

Analytiker Viland peker på at lave renter fyrer opp under aktiviteten og har stimulert til økt forbruk og investeringer.

- Samtidig har den ekspansive politikken svekket kronen, som har bidratt til høyere eksport. Til sist har også offentlig forbruk økt. Dette er blant annet en konsekvens av det høye antallet flykninger som har kommet til Sverige de siste årene, skriver hun.

Ifølge Viland venter Finansdepartementet i Sverige at bnp-veksten vil falle til 3,5 prosent i år og videre til 2,3 prosent neste år.

- Vi tror de er litt for optimistiske, og har tilsvarende vekstanslag på 3,2 og 2,2 prosent, skriver hun.

Handelsbanken Capital Markets mener det ikke er tvil:

- Nå tegnes det et tydeligere bilde av at bnp-veksten i Sverige er på vei nedover; dog, avmatningen kommer etter en periode med riktig så frisk vekst.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: