Peter Johan Pran og samboeren var på jakt etter drømmeboligen i nesten to år.

I oktober i fjor fant de den: en sentrumsnær leilighet i Oslo, bygget på slutten av 1890-tallet med stukkatur i taket, originale tregulv - «hele pakken». De gamle detaljene bidrar til helhetsfølelsen, mener Pran.

- Vi ville helst ha en eldre leilighet. Det har sin sjarm når svært lite er helt rett, selv om det skaper noen utfordringer også, sier han.

En oversikt fra boligbyggeraktøren Røisland & Co tyder på at flere er enige med Pran.

Flere steder i hovedstaden er gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte boliger nå like høy som for nye boliger, deriblant i sentrum øst og nord i Oslo.

Også Frogner-leiligheter fra 1910 på den ene siden av gaten selges for nær det samme som nybygde leiligheter på motsatt side av samme gaten, sier Lasse Evensen.

Han er leder for avdeling Oslo og Akershus i Norges takseringsforbund (NTF).

Takstmann og avdelingsleder Lasse Evensen i Norges Takseringsforbund (NTF) mener norske boligkjøpere ikke vektlegger forskjellen mellom nye og gamle boliger godt nok.
Takstmann og avdelingsleder Lasse Evensen i Norges Takseringsforbund (NTF) mener norske boligkjøpere ikke vektlegger forskjellen mellom nye og gamle boliger godt nok. (Foto: Mikaela Berg)

Store fratrekk

En mer «riktig» prisdifferanse mellom nye og brukte boliger ville være mellom 10.000 og 15.000 kroner per kvadratmeter, hevder Evensen.

Han gir gjerne brukte boliger flere hundre tusen kroner i «fratrekk» for dårlig isolasjon, ventilasjon og generell bokvalitet når han verdivurderer.

Denne store forskjellen på gammelt og nytt, er ikke folk flinke nok til å ta innover seg:

- Folk er litt for romantiske. De forelsker seg i rosetter og stukkatur, og tenker ikke over kostnadene det bringer med seg å bo i en gammel bolig, mener han.

Budrunder presser opp

Kommunikasjonsrådgiver Kristoffer Gregersen i Selvaag Bolig er enig med Evensen i at bruktboligkjøpere kan bli mer bevisste.

Han tror prisene blant annet presses opp fordi mange lar seg rive med i budrunder.

- Veldig mange kjøper bruktbolig ukritisk. De skal gjennom budrunder, mens nyboliger stort sett har en fastpris. I tillegg betaler du kun dokumentavgift på tomtekostnaden for nybygg, forklarer han.

At en bruktbolig kan overtas etter kort tid, tror han også bidrar til å gjøre gamle boliger mer attraktive, tror Gregersen.

- Man kjøper gjerne brukt fordi man vil ha boligen med én gang, selv om det er mange fordeler med å kjøpe ny bolig. En ny bolig legges gjerne ut for salg to år i forveien, sier han.

Strømbesparelser

Klarer du å se forbi detaljene og gå bruktboligen mer i sømmene, er det mye penger å spare, mener Evensen.

- Det er stor forskjell i forhold til isolasjon, lyd og energi. Nye boliger har blant annet krav om 25 centimeter isolasjon i veggene. Dette forholdet ivaretar varme langt bedre enn en 100 år gammel konstruksjon, forklarer han.

Takstmannen anslår en energibesparelse på opptil 12.000 kroner i året hvis du velger en ny treromsleilighet fremfor en brukt. Potensialet er enda større for hus.

- Et gammelt sveitserhus på 300 kvadratmeter vil ha fyringsutgifter på 30.000 kroner mer i året enn et tilsvarende nytt hus. Dette er ikke publikum flinke nok til å ta hensyn til. Men de kan få bedre dokumentasjon ved eksempelvis å velge en boligsalgsrapport, anbefaler Evensen.

Er du på jakt etter bolig i blokk, bør du i tillegg undersøke hva fellesutgiftene går til.

- Er det satt av noe til vedlikehold? Hvordan ser boligen ut nå og hvordan er den om få år? Kjøper du bolig med 15 eierseksjoner og må drenere rundt bygget eller isolere fasaden, kan det raskt bli en kostnad på 8-10 millioner kroner fordelt på disse seksjonene, advarer Evensen.

Daglig leder Sylvia Post i Krogsveen avd. Grünerløkka i Oslo. FOTO: PRIVAT
Daglig leder Sylvia Post i Krogsveen avd. Grünerløkka i Oslo. FOTO: PRIVAT

Samme pris

Fra kontoret midt på Grünerløkka i Oslo sitter daglig leder Sylvia Post i Krogsveen, omkranset av gamle bygårder med klassiske detaljer.

- Vi kan få like høye priser for en flott leilighet beliggende i en gammel gård som for et nybygg, bekrefter hun.

Post tror mange boligkjøpere bevisst velger bort nybygg til fordel for eldre boliger på grunn av beliggenheten.

- Ønsker du å bo midt i kjernen av Grünerløkka, er det dette du får, sier Post.

Slik var det blant annet for Pran og samboeren da de var på boligjakt - i et annet Oslo-område.

- Vi ville bo i nettopp dette nabolaget, og her bygges det ikke nye boliger, sier han.

- Er bevisste

De aller fleste bruktboligkjøperne er bevisst sin undersøkelsesplikt, mener daglig leder Maria Movin i DNB Eiendom på Grünerløkka i Oslo.

Foreløpig er det liten etterspørsel etter tilstandsrapporter utover takstvurderingen i boligprospektene for leiligheter, observerer hun.

- En takst etterlater mer av ansvaret til boligkjøperne. Jeg tror mange gjerne kan bruke lenger tid på visning, men ser også at flere kommer tilbake på visning nummer to og går grundigere til verks da, sier Movin.

 

Les også: - Hovedutfordringen for boligmarkedet nå er Oslo

Flere eldre i pengetrøbbel

Par midt i livet realiserer oftest hyttedrømmen  

 

Se DNtv:

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble:

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.