Etter en sterk august pleier boligmarkedet å roe seg noe i september og gi en flat eller noe negativ prisutvikling.

– Det tror vi ikke at vi ser i år, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Alle meglerkjedene DN har snakket med melder om fortsatt høy aktivitet og prisvekst i Oslo. Det er fortsatt underskudd på boliger og knallhard konkurranse i hovedstaden, særlig om små og mellomstore leiligheter. Dessuten er andre regioner og segmenter på vei oppover.

– Vi ser positive tegn i Stavanger. Omsetningstiden har falt kraftig. Vi ser at flere boligselgere nå kommer på banen. Vi ser en bedring fra måned til måned og tror nå bunnen er nådd, sier Halvorsen.

Totalt ble det solgt rundt 300 boliger av alle typer i Stavanger i september, ifølge Halvorsen. Det er 90 flere enn i august og en økning på rundt 40 prosent.

Onsdag legger Eiendom Norge frem offisiell bruktboligstatistikk for september. Ut fra DNB Eiendoms september-tall anslår Halvorsen en boligprisvekst på opptil én prosent i september, mens den i Oslo vil ligge mellom én til to prosent.

Sjekk boligprisene der du bor  

Friskmelder Rogaland

Også administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren forteller om fortsatt full fart i september – i hele landet.

– Rogalandsområdet er blitt friskmeldt og kan vise til en meget god måned omsetningsmessig. Positiviteten merkes blant både boligselger og kjøpere, sier hun.

Internt i kjeden har de ifølge Meier aldri hatt en bedre måned, med et salg 15 prosent over september ifjor. Hun anslår samme boligprisutvikling som Halvorsen.

– Jeg tror vi vil se at prisene stiger rundt én prosent på landsbasis, men at vi i Oslo vil se en oppgang på opp mot to prosent når man ser på de sesongjusterte prisene i september, sier Meier.

Både Meier og Odd Nymark, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, sier også nybyggsalget går bra.

– September har vært en svært god måned for boligomsetning. Vi har solgt cirka 20 prosent flere boliger denne måneden enn i september ifjor. Økningen er størst på prosjekt og nybygg, sier Nymark, som anslår prisveksten i september til inntil 1,5 prosent i Oslo og inntil én prosent på landsbasis.

Doblet luksussalget

I tillegg til bedre tider i Rogaland og nybygg-markedet, trekker Meier i Privatmegleren frem luksussegmentet. I september i år solgte kjeden 28 boliger til over 15 millioner kroner, mot 14 boliger i september ifjor. Hittil i år har Privatmegleren solgt 144 luksusboliger, mot 91 på samme tid ifjor.

– Denne kjøpegruppen er de mest bevisst som raskt går ut av markedet hvis de er usikre på videre vekst, så dette indikerer positivitet om videre utvikling. Vi har hentet inn 34 nye oppdrag over 15 millioner i september i år mot syv ifjor, sier hun.

Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling sier kjeden har hatt rekordomsetning i september.

– Likevel melder meglerne i Oslo og Akershus om lave volumer sett opp mot etterspørselen. Dette vil påvirke boligprisutviklingen for hovedstaden, og vi forventer således fortsatt sterk prisvekst i Oslo. På landsbasis antar vi en mer moderat prisutvikling for september og ut året, sier Ulvness.

Vanskelig å reprise

I september møttes eiendomsmeglerkjedene i Oslo til «oppvaskmøte» om bruk av lokkepriser, og ble enige om å gå hver til sitt og reprise eiendomsporteføljen slik at boligenes prisantydning ligger nærmere det som blir sluttprisen.

Les også: - Ingen hemmelighet at det har oppstått en ukultur i boligmarkedet i Oslo dnPlus  (DN+)

– Vi er veldig bevisste på å sette korrekt pris slik at vi ikke opplever de voldsomme budrundene der boligene går langt over prisantydning. Der har vi enkelteksempler som viser at det utvikler seg i riktig retning – at det ikke er så mange på visning som tidligere fordi prisen er høyere, og at budrundene ikke blir like heftige. Men det er for tidlig å se noen stor effekt av det, sier Terje Halvorsen.

Han sier det er en utfordrende øvelse.

– Vi har vært tydelige til meglerne at vi skal sette en høyere pris, basert på det som er vanlig salgspris i området boligen ligger i. Men det er vanskelig, fordi boligprisene stiger hele tiden, sier Halvorsen.

Les også:

– Vil stige mer enn 25 prosent i 2016 dnPlus  

SSB: To scenarier som vil gi boligprisfall  

30 mill. for tre mål i Groruddalen  

 

Følg markedene med DN Investor(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se videoene fra bilmessen i Paris: 

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:

More is more
Mercedes fjerner taket på superbilen AMG GT, og trimmer den samtidig.
00:52
Publisert: