Førstkommende helg er den første store visningshelgen etter påske. Søndag holdes det ifølge finn.no over 2200 boligvisninger landet rundt. Eiendomsmeglere har lenge snakket om at prispresset vil avta utover våren etterhvert som det kommer flere boliger til salgs.

– Det blir nok en høydare denne helgen, sier administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren som legger ut 30 prosent flere boliger for salg enn tilsvarende helg etter påske ifjor. Hun viser til at økningen både skyldes at Privatmegleren tar markedsandeler, men også sesongmessige variasjoner

– Så hva som er markedet kontra oss er litt vanskelig å si, men jeg tror uten å ta munnen for full, at jeg trygt kan si at markedet i år vil ha en økning på rundt ti prosent, sier Meier.

Eie Eiendom har registrert 470 oppdrag som skal ut fremover, mot 386 i samme periode ifjor. Det utgjør en vekst på 23 prosent.

– Det er mye som tyder på at vi er på vei inn i det velkjente vårrushet i boligmarkedet. Ifølge vår oppdragsinngang vil folk få mer å velge i fremover. Det blir normalt også flere eneboliger og rekkehus til salgs. Folk vil gjerne vise frem hagen og uteplassene sine og venter til snøen har gått før de selger, sier administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendom.

Høyt trykk

Også hos Eiendomsmegler 1 merker man økende pågang av boliger som skal ut i markedet.

– Tilsammen for palmehelgen og påskehelgen slapp vi 154 nyheter i Midt-Norge, det er ti prosent flere enn i påsken 2014, sier analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

Hos kollegene i Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus har de 12 prosent flere visninger førstkommende helg i forhold til første helgen etter påske ifjor.

Valstad tror likevel ikke økt antall nyheter er nok til å ta unna for etterspørselen i storbyene.

– Det har vært høy omsetningstakt hele første kvartal, og vi tar med oss svært få usolgte boliger fra vinter til vårsesongen. Dermed vil det være fortsatt etterspørselsoverskudd, og trykket i bruktboligmarkedet vil holde seg, sier han.

Han tror arbeidsledigheten må fordobles fra dagens nivå og nærme seg seks prosent før svakere økonomiske fremtidsutsikter eventuelt slår inn i boligmarkedet.

– Forventningene til vedvarende lave renter gjør boligkjøperne veldig trygge på egen fremtid. Jeg tror vi må få en situasjon hvor alle ser at en nær venn eller kollega mister jobben før det går inn over oss at ringvirkningene av halvert oljepris også påvirker meg og deg, sier Valstad.

Store forskjeller

Hos DNB Eiendom avholdes det denne helgen omtrent samme antall visninger som helgen etter påske ifjor. Men administrerende direktør Terje Halvorsen viser til at det ifjor var et etterslep av boliger inn i 2014 etter at boligmarkedet bremset høsten 2013. I tillegg til at påsken i år er tidligere enn ifjor, slik at mange med eneboliger og rekkehus ikke har lagt ut sine boliger ennå.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.
Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom. (Foto: DN)
– Vi tror det vil komme såpass mange boliger at det vil være dempende på prisveksten, sier Halvorsen.

Men DNB tror det vil være store forskjeller mellom ulike regioner og boligtyper.

– Vi har aldri sett så store demografiske forskjeller som det vi ser nå. Hvordan det vil påvirke prisene er vanskelig å si, sier Halvorsen og viser til at det særlig er Bergen og Oslo som har manko på leiligheter.

Ifølge administrerende direktør Finn M. Rogne Hansen i Aktiv Eiendom hadde eiendomsmeglerkjeden 29 prosent flere salg i mars i år enn samme periode ifjor, og at veksten i antall boliger de har for salg er 13 prosent i forhold til fjoråret.

– For hele landet tror vi april vil vise en prisvekst, men at det flater ut. Men i Oslo er situasjonen slik at alt vi får inn, smelles rett ut igjen, og alle boliger selges nå over prisantydning, ifølge statistikken. Det er et vanvittig press, så her er vi mer engstelige for hvor høyt prisene kommer til å stige, sier Rogne Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: - Jeg håper alle nordmenn har Hermod Skånland med i aftenbønnen sin



  I dette fylket økte prisforskjellen mellom ny og brukt bolig mest

- Ved forrige generasjon hadde ingen mulighet til å kjøpe selveierleilighet når man var 21