- Folk på visning er ikke opptatt av nedtur i økonomien i det hele tatt, hevder eiendomsmeglerfullmektig Robin Røed i Aktiv.

Denne uken solgte 23-åringen en leilighet på Tøyen i Oslo til 4,85 millioner kroner - svimlende én million kroner over prisantydning og takst.

Røed har jobbet som megler i Oslo-markedet i omtrent to år. Han forteller at Tøyen-leiligheten hadde nesten 100 interessenter, mens seks deltok i budrunden.

- Dette er nok det sykeste jeg har opplevd hittil, konkluderer han.

Populær bydel

DN har i sommer omtalt flere elleville budrunder i hovedstaden. Nylig kunne også DNB Eiendom melde at 84 prosent av boligsalgene i Oslo endte over prisantydning i august(DN+).

Den høye farten ble bekreftet av tall fra Eiendom Norge denne uken.

På landsbasis steg boligprisene med 2,5 prosent i august, viser tallene. Dette gir en økning på 7,7 prosent det siste året.

I Oslo har oppgangen til sammenligning vært på 12,2 prosent siden august ifjor. Men også innenfor bygrensen er det ulikt tempo.

Prisene på Tøyen i Gamle Oslo har steget med 14,5 prosent det siste året. Helt på topp kan Grünerløkka skilte med en økning på 15,3 prosent.

Begge områdene ligger på østkanten. Eiendom Norge-topp Christian V. Dreyer forklarer utviklingen med stor etterspørsel etter små og sentrumsnære leiligheter.

- Det har vært et veldig stort press i dette markedet, hvor det er typisk førstegangskjøpere som skal inn. En veldig stor andel av disse boligene ligger på østkanten - og i alle fall de rimeligste, sier Dreyer til DN.

Her stiger prisene mest i Oslo: Se tabell nederst i saken!

Sterk renteeffekt

Samtidig skimtes mørke skyer i horisonten.

Oljeprisras og aktivitetsfall på norsk sokkel gir utsikter om økt ledighet og moderat lønnsutvikling. Denne uken gikk Norsk Industri ut i DN og varslet en ny nedbemanningsrunde som rammer hele landet.

Økonomene strides om hvordan oljesmellen vil merkes i boligmarkedet. Nye lånekrav fra regjeringen trekkes i tillegg frem som en demper.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse er blant dem som tar til orde for at effekten av lav rente likevel vil fortsette å holde temperaturen oppe.

- Får vi lavere rente, kan dette fortsette, sa Bjørnstad til DN etter august-statistikken ble lagt frem.

Ser mot rentemøte

Senere i måneden skal det holdes rentemøte i Norges Bank. Et kutt i styringsrenten kan gi lavere lånerenter. Dagens diskusjon handler om hva sentralbanken vil legge vekt på: utviklingen i realøkonomien eller boligprisene.

- Vi vet jo at økte boligpriser fører til nervøse rykninger. Dermed er boligpristallet for august være et argument mot rentekutt, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Market i en rapport fra meglerhuset fredag.

DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud mener det lite som tyder på at oljebremsen har gitt «nevneverdig utslag» i boligmarkedet til nå.

- Det er imidlertid klare regionale forskjeller. I Oslo er prisene opp 12,2 prosent på årsbasis, mens prisene i Stavanger falt med 1,2 prosent, påpeker han i en rapport.

På østkanten av Oslo har megler Røed merket seg at Tøyen er blitt svært populært. Han tror dette er noe av forklaringen bak den spinnville budrunden han var vitne til.

- Men generelt er det mye trøkk og lite som tyder på at det slakker av, sier megleren.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Oslo-prisene stiger til nye høyder:

Kilde: Eiendom Norge

Se DNtv: - Matbransjen er fremtiden

- Matbransjen er fremtiden
Cecilie Fredriksen, styremedlem i Marine Harvest, oppfordrerer NHH-studentene til å velge laks og fisk fremfor finans og tradisjonell konsulentvirksomhet.
00:57
Publisert:

Se DNtv: - Får se hva som skjer med skjørtelengden

 

- Får se hva som skjer med skjørtelengden
Deltakerne på Paretos oljekonferanse er kledd for krise
00:58
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.