Kalenderen viser ikke engang april måned, men ute bader Oslo i sol. Hovedstaden er ikke alene om å kjenne på vårfølelsen, som de siste ukene har dukket opp flere steder i landet.

Nå får godværet ikke minst konsekvenser for boligmarkedet, tror administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Ifølge Dreyer tyder mye på at det såkalte vårslippet allerede har startet.

- At våren begynner rekordtidlig får definitivt en effekt, understreker Dreyer.

Normalt etter påske

I Norge starter høysesongen for salg av boliger normalt først etter påskeferien.

- Tidligere har det kommet store volumer i slutten av april og starten av mai, men i år ser det ut til at dette slippet sprer seg utover en lenger periode, sier Dreyer.

At mai tradisjonelt er toppmåned for boligsalg, viser også tall fra Finn.no. De siste to årene har det bare i august blitt publisert flere nye bruktboligannonser på nettportalen.

- Årsaken er at særlig mange selgere av rekkehus og eneboliger venter med å holde visning til hagene er presentable. Leiligheter med utsikt ønsker også å få frem dette, påpeker Dreyer.

Nå er han spent på hvordan et tidlig vårslipp kan gi utslag i prisutviklingen.

Venter flat prisutvikling

Eiendomsmeglerbransjen har lenge pekt på at utbudet av boliger har vært stort, og at det demper presset på prisene. Etter flere måneder med fall i boligprisene i høst, har riktignok bruktboligstatistikken til Eff vist prisoppgang så langt i år.

Februarstatistikken viste at prisene steg med 0,9 prosent fra januar, mens salget av bruktboliger gikk noe ned sammenlignet med tilsvarende måned i fjor.

- Man har hatt et høyt antall av usolgte boliger, men det har begynt å avta litt, sier Dreyer.

- Hvis det kommer veldig mange boliger på en gang, vil det dempe prisutviklingen. Nå ser det ut til at vårslippet sprer seg utover en periode, og vi regner med en ganske flat prisutvikling de neste månedene, sier han.

Øker oppdragsinngangen

Eiendomsmegler Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling på Ullevål i Oslo har observert det samme som Dreyer.

- I løpet av de siste to ukene har oppdragsinngangen økt, og da spesielt for eneboliger, tomannsboliger og rekkehus. Dette segmentet kommer normalt for fullt etter påsken, sier Langtind til DN.

Samtidig setter han spørsmålstegn ved hvor stort årets vårslipp faktisk vil bli.

- Det slippet mange mente skulle komme i januar har uteblitt, og jeg opplever at markedet fremdeles er avventende, sier eiendomsmegleren. 

- Ikke noe umulighet

Eiendomsmegler Edvard Chapsang i DnB i Sandvika synes det er litt for tidlig å si noe sikkert, men også han kan fortelle om økt aktivitet. 

- Den siste uken har jeg registret at det er flere store boliger på markedet enn det som har vært normalt på denne årstiden. Det er ikke umulig at vårslippet kommer tidligere enn vanlig, sier Chapsang til DN.

Administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus er på sin side mer i tvil.

- Mange venter til hagene har blitt litt grønnere. Vårslippet kommer nok som vanlig når vi har passert påsken, spår Nymark.

Les også:
Henlegger korrupsjonsmistanken mot Troms Kraft og Senterpartiet
Frykter «farlig uke» for russiske aksjer
- Vi tok for lite Møllers tran  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.