Skal du leie et sted å bo er sjansen stor for at utleier foreslår at dere dropper depositum, og heller går for husleiegaranti.

Det betyr at man i stedet for å betale inn flere måneders leie på en depositumskonto heller betaler en mindre engangssum på for eksempel 4000 kroner.  

Dette garanterer at at utleier får refundert skader og manglende leie for opptil seks måneder (se faktaboks).

Misforstår
Leieboerforeningen og Forbrukerombudet frykter nå at mange unge velger dette uten å vite hva de betaler for.

- Det er to ting som mange misforstår. Det ene er at de tror man får pengene de betalte tilbake etter endt leieforhold. Det gjør man ikke. sier Anne Mette Hårdnes Skåret, advokat i Leieboerforeningen.

Hun fortsetter:

- Det andre, og kanskje det viktigste, er at mange tror dette er en forsikring, men det er det ikke.

Må betale hele skaden
For selv om selskapet som utsteder garantien sørger for at utleieren får pengene sine ved eventuell skade eller uteblitt leie, krever selskapet hele summen tilbake fra leietaker.

Leieboerforeningen har fått flere henvendelser fra overraskede leietakere.

- De blir tatt på sengen når de skjønner at de må tilbakebetale hele summen for skaden. Husleiegaranti kan være et ålreit produkt, men det forutsetter at folk vet hva det er, sier Hårdnes Skåret.

- Har vært for dårlig
Forbrukerombudet mener utleierne ikke opplyser godt nok om hva det er de selger.

- Vi har sett eksempler på vilkår som er formulert utydelig, og informasjonen som gis til markedet har vært for dårlig. Man må vise tydelig hva dette handler om og hva forbrukeren forplikter seg til. Nå ser det mange steder ut som det er en forsikring, sier Gry Nergård, forbrukerombud.

Sendte brev
I forrige uke fikk Utleiemegleren,  Øie Eiendomsutvikling, Søylen Eiendom, Maya Eiendom og Leiebolig Utleie brev fra Forbrukerombudet der de bes om å gjennomgå markedsføringen av husleiegaranti.

Norwegian Broker var de første som lanserte husleiegaranti som en tjeneste til flere store utleiere i 2010, og har opplevd stor vekst i etterspørselen.

Etter å ha vært i kontakt med Forbrukerombudet skal de nå endre sin brosjyre om temaet, blant annet ved å fjerne setningen som sier at husleiegaranti gir ”et betydelig mindre utlegg når du skal flytte”.

-  Vi retter oss etter ombudets anbefalinger, sier Eirik Myrvang, partner og seniormegler i Norwegian Broker.

Ser ikke problemet
- Forstår du at mange leietakere blir overrasket når de ikke får refundert pengene og må betale for eventuell skade?

- Nei, alle leietakerne signerer på en erklæring hvor det tydelig står at dette er en selvskyldner kausjon. En garanti er ikke en forsikring som dekker om du foreksempel slutter å betale husleie. Vi ser ikke helt problemet, sier Myrvang

- Har markedsføringen vært for utydelig?
- Jeg kan ikke helt se det. Det står i brosjyren at leier ikke får tilbakeført garantikostnaden etter endt leieforhold.  Vi mener markedsføringen var klar før, men er enda tydeligere nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.