Etter oljeprisen begynte på falle i 2014, har Norges Bank senket renten flere ganger. Samtidig har kronekursen svekket seg. Det har bidratt til å hjelpe Norge i oljesmellen.

Men lave renter fører til billigere boliglån, noe som igjen fører til boligprisvekst i nesten hele Norge. Dette var tema under boligkonferanse i regi av bransjeorganisasjonen Eiendom Norge torsdag.

En boligprisvekst som har vært høyere enn inntektsutviklingen i Norge, kombinert med en oljekrise som ventes å bli verre og det høyeste gjeldsnivået noensinne blant norske husholdninger, bekymrer flere økonomer.

- Som et varig fenomen er dette litt farefullt, og det fremstår farefullt når vi ser at går inn i en fase hvor norsk makroøkonomi vil slite litt. Sånn sett er det grunn til litt bekymring, sier professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen til DN.

Thøgersen var blant debattantene på konferansen.

Samtidig spår Statistisk Sentralbyrå (SSB) at lavere boliglånsrenter vil by på enda sterkere boligprisvekst i årene fremover.

Sentralbank-spagat

Det finnes riktignok ingen virkemidler som både hindrer en usunn boligprisvekst og holder rentene lave til fordel for den øvrige økonomien, mener Thøgersen.

- Dette er et velkjent dilemma, og sentralbanken står i spagaten på disse tingene. Man ser at her må vi finne nye virkemidler og det som har vokst frem er en samlet innsats med mindre tiltak fra Norges Bank, Finanstilsynet og Finansdepartementet for å løse dette problemet.

Han trekker frem tiltak som krav om høyere egenkapital ved boligkjøp og kravet om økte kapitalkrav i bankene som eksempler på dette.

- Man forsøker en serie mindre virkemidler for å skape mer finansiell stabilitet og mer stabilitet i boligmarkedet. Å få stabilisert boligmarkedet er hysterisk vanskelig, det har det vært i de siste 150 årene. Og så forsøker man å finne opp hjulet på nytt og så sliter vi med det, sier Thøgersen.

Boligtallene som ble presentert tidligere denne måneden viser at boligprisene i Oslo steg med 8,1 prosent det siste året, mens Stavanger-prisene falt med 7,4 prosent i samme periode.

Gjort mye riktig

- Vi har for mye gjeld og høye priser - og det er et stort problem. Det mangler noe for å håndtere for mye gjeld. Vi leter etter virkemidler og er ikke helt i mål, understreker Thøgersen.

Han bruker begrepet «winter is coming», vinteren kommer, for å beskrive de ventede tøffere tidene for norsk økonomi fremover.

- Men det er forskjell på en vinter i Sibir og en mild bergensvinter, og jeg tror vi får den siste, sier han.

Professoren mener Norge er relativt godt rustet til å møte tøffere tider.

- Vårt utgangspunktet er at mye allerede er riktig, både i pengepolitikken og det faktum at vi har oljefondet og handlingsregelen, mener han.

Norges Bank offentliggjør sin neste rentebeslutning 17. mars, og det er ventet kutt fra sentralbanken.

Vil ha nøkterne banker

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem deltok også på Eiendom Norges boligkonferanse torsdag.

- Det har festet seg et syn om at boligpriser bare stiger og stiger i Norge, og det går ikke. Ingenting stiger evig, sier Gjedrem.

Gjedrem var Norges sentralbanksjef fra 1999 til 2010, og finansråd fra 2011 til 2015. Han vedgår at det er vanskelig å komme tiltak som både hindrer en usunn boligprisoppgang samtidig som den økonomiske veksten skal støttes opp under ved hjelp av lavere renter.

LES MER: Tidligere sentralbanksjef: To holdninger som er usunne i boligmarkedet

- Nøkterne bankholdninger er viktig her. Det er viktig at bankene har holdninger til hvor mye de kan låne til folk gjerne understøttet av et regelverk. Dersom bankene er nøkterne i låneutmålingen vil det ikke være noen som har penger til å finansiere de siste ti prosentene og dermed vil det dempe prisoppgangen, sier han til DN.

Les også:

New Zealand kutter renten

Oljefondet ut av 54 kullselskaper

Facebook kjøper Snapchat-konkurrent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: