Regjeringen skal bremse boligprisveksten ved å gjøre det vanskeligere å få lån i banken.

En midlertidig forskrift bestemmer at kun ti prosent av lånene som gis i Norge kan overstige 85 prosent av boligens verdi.

Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo ønsker alle tiltak som kan bremse boligprisveksten er velkomne. Han merker seg riktignok at norske politikere - heller ikke denne gangen - rører rentefradraget eller ser på boligbeskatningen.

- Rentefradraget, kombinert med fravær av skatt på investeringsobjektet, er et av de virkelige store problemene, sier Mehlum og utdyper:

- I Norge drives boligprisene oppover fordi mange ser på boliginvestering som en god mulighet til å sikre formuen og tjene gode penger. Det blir en selvforsterkende effekt i boligprisutviklingen, som kan nærme seg en investeringsboble.

Økonomiprofessoren legger ikke skjul på at problematikken er politisk vanskelig, ikke minst fordi mange barnefamilier vil argumentere med at de er avhengig av rentefradraget.

- Samtidig kan du jo snu på det: Det er jo akkurat nå, når renten er så lav, at de kunne gjort noen justeringer her, mener han.

- Det underliggende problemet

Økonomiprofessoren får støtte av sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen. Hun registrerer at Finansdepartementet strammer inn bankenes utlånspraksis, men mener at hovedproblemet gjenstår.

- De tar et skritt i riktig retning, men tar ikke tak i det underliggende problemet som er at realrenten etter skatt er for lav, sier Holvik til DN.

Les mer om hvorfor norsk gjeld utgjør en trussel: Nedsyltet i gjeld

Holvik har tidligere tatt til orde for en reduksjon i skattefradragsordningen for gjeldsrenter samt å gjøre det dyrere å investere i sekundærboliger og skjerme primærboliger.

Finansdepartementet har økt markedsverdigrunnlaget for sekundærboliger fra 50 til 70 prosent i år, men rører ikke fradragsordningen.

- Man fortsetter å strammer til kreditten, som vil si at det blir vanskeligere for enkelte å komme inn i boligmarkedet, påpeker sjeføkonomen.

- Opplagt problem

Det siste året har norske boligpriser steget med 7,5 prosent på landsbasis, viser statistikk fra Eiendom Norge. Økonomiprofessor Mehlum viser til at et ytterligere rentekutt fra Norges Bank er ventet allerede denne uken.

- Det er viktig at ikke rentekutt fyrer opp boligmarkedet ytterligere. Fortsatt boligprisvekst er opplagt et problem. Finanskrisen og så videre har vist at stadig boligprisvekst og eventuelt  bråstopp kan skade resten av økonomien, understreker økonomiprofessor Mehlum. 

Ifølge Mehlum er begrenset tilgang på kreditt for utsatte lånegrupper et målrettet tiltak.

- Det er disse gruppene som risikerer å bli sittende med svarteper hvis boligprisene begynner å falle.

- Men ville det vært viktigere å gjøre noe med rentefradrag og skattelegging?

- Ja, det tror jeg, svarer Mehlum.

Her kan du bidra til å gjøre boliglånsmarkedet mer gjennomsiktig

 

DNtv - Dette er alarmerende tall

– Dette er alarmerende tall
Statsminister Erna Solberg (H) og administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund på besøk hos Yara på Herøya.
03:05
Publisert:
 

DNtv - Veien til toppen er kort

Veien til toppen er kort
For to år siden gikk Travis Lyons (25) på Nav. Han hadde havnet i økonomiske problemer og slet med å få struktur på hverdagen. - Hver kveld fikk jeg en vond klump i magen. Jeg gruet meg til en ny dag uten å ha noe meningsfylt å gjøre, sier Lyons.
01:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.