Lederene av eiendomsmeglerforetakene i Oslo møttes i slutten av september til et oppvaskmøte om lokkeprising.

- Det er så ille som at 89 prosent av alle boliger som er solgt i Oslo i år er solgt over prisantydning, sa eiendomsmegler Anders Langtind, som også leder lokallaget Oslo og Akershus Eiendomsmeglerforening, til DN i forkant av møtet.

Foretakene ble enige om «å prise riktig», i et forsøk på å minke avviket mellom boligers prisantydning og salgspris.

Rundt én måned etter oppvaskmøtet melder flere eiendomsmeglertopper DN har vært i kontakt med om en betydelig forbedring, samtidig som det fortsatt er mange boliger der avviket mellom prisantydning og salgspris er stort.

Tall fra DNB Eiendom viser at fire av ti boliger solgt av DNB Eiendom går mer enn ti prosent over prisantydning hittil i oktober. Til sammenligning gikk åtte av ti boliger solgt av DNB Eiendom for mer enn ti prosent over prisantydning i august.

- Vi er ikke i mål, men vi har nå på kort tid blitt betydelig bedre, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

- Må være mer offensive i prisingen

Også Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus viser til tall som tyder på forbedringer.

I uke 33 gikk 20 prosent av boligene meglerforetaket solgte for 15 prosent eller mer over prisantydning.

I uke 42, som var forrige uke, var det åtte prosent av omsetningene som gikk 15 prosent eller mer over prisantydning.

- Nedgangen er betydelig, og vi ser nå at flere av tiltakene våre fungerer, men at den historisk store prisoppgangen fremdeles gir avvik og at meglerne våre må være mer offensive i prisingen, sier konstituert direktør Jon Olav Halgunset i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Boliger solgt av Eie Eiendomsmeglig på landsbasis har et gjennomsnittlig avvik mellom prisantydning og salgspris på 4,3 prosent hittil i oktober. Til sammenligning har boliger solgt av Eie i Oslo et gjennomsnittlig avvik mellom prisantydning og salgspris på 6,7 prosent i samme periode.

- På landsbasis er det ikke et avvik å bekymre seg over. Men for Oslo er det fortsatt noen enkeltsalg med for stort avvik. Vi har fortsatt mye å jobbe med i Oslo, men vi har kommet et godt stykke på vei, sier administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie.

Medfører færre på visning

Ifølge Ulvness har den nye prisjusteringen ført til konsekvenser.

- Det meglerne kjenner mest på kroppen er færre på visning etter at de har gjort en ytterligere prisvekstjustering. På noen visninger kommer det ikke mennesker, sier Ulvness.

Ifølge Ulvness er det nå et misforhold hva gjelder meglernes prisantydninger og kjøpernes forventninger til at boliger blir solgt lang over prisantydningene. Ulvness råder kjøpere til å gå på visning på boliger som er priset til det de har planer om å kjøpe for.

- Nå kan du forvente å få en bolig til den prisantydningen som er oppgitt. Gapet er lukket, sier hun. 

Ifølge Ulvness kan det likevel ikke utelukkes at meglernes oppjustering av prisantydninger vil bidra til en ytterligere prisoppgang, på grunn av kjøpernes forventninger og den sterke etterspørselen.

Langt over prisantydning

De siste ukene har DN fått flere tips om at boliger i Oslo-området fortsatt blir solgt til langt over prisantydning.

Blant annet ble en leilighet i Nedre Silkestrå på Frogner i Oslo solgt for 1,5 millioner kroner over prisantydning, mens en leilighet i Fernanda Nissens gate i Nydalen ble solgt for 1,7 millioner kroner over prisantydning. (Se bilder)

Forrige uke skrev DN om en 12 kvadratmeter stor leilighet på Bjølsen i Oslo som gikk 55 prosent over prisantydning.

- Aggressivt og kaotisk marked

Administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen opplyser at de har hatt en «markert nedgang» i antall salg med stort avvik mellom prisantydning og salgspris i oktober sammenlignet med tidligere i høst.

Laugen peker imidlertid på at det ikke er enkelt for meglerne å prise riktig når prisveksten er så kraftig som nå.

- Ut fra observasjoner av våre salgstall i Oslo i oktober er det dessverre grunn til å frykte at realiserte salgspriser fortsetter oppover på tross av at disse høstmånedene vanligvis viser nullvekst i beste fall, sier han.

Han mener det dermed er vanskelig å unngå at realiserte salgspriser går over prisantydning.

- Det er ikke slik at en forsvarlig markedsverdivurdering er det samme som oppnådd salgspris etter en heftig budrunde i et så aggressivt og kaotisk marked som vi har i Oslo om dagen, sier Laugen.

Administrerende direktør Finn Magnus Rogne-Hansen i Aktiv Eiendomsmegling ser også resultater etter oppvaskmøtet.

- Vi ser en positiv utvikling på at avviket har blitt mindre, men det er åpenbart en prosess som tar tid, sier han til DN.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

 

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.