Mandag ble en toromsleilighet på Majorstua i Oslo solgt for 3,91 millioner kroner - 1,01 millioner kroner over prisantydning. Det tilsvarer en kvadratmeterpris på 72.407 kroner.

Elleville budrunder i hovedstaden er nærmest blitt daglig kost den siste tiden. Eiendomsmegler Beate Ellingsen i Privatmegleren, som var ansvarlig for salget, er likevel overrasket.

- Leiligheten trenger totalrenovering. Dette er jo helt sprøtt, utbryter Ellingsen.

- Jeg skjønner ingenting. Jeg har aldri opplevd maken - og jeg har meglet siden 1993, sier hun.

Interessen tok av

I prospektet taler bilder av slitne rom for seg selv. «Leiligheten har ikke vært oppusset på lang tid og har stor bruksslitasje og er utidsmessig etter dagens standard», heter det. Den 54 kvadratmeter store boligen har ikke eget bad - kun et toalett. Dusjkabinett med glassvegger er plassert i soverommet. I tillegg ligger leiligheten i første etasje, noe som tidligere har vært ansett som mindre attraktivt i Oslo sentrum.

Da boligen ble lagt ut på markedet, tok interessen helt av. Det hadde ikke eiendomsmegler Ellingsen forutsett.

- Flere prøvde å «kuppe» leiligheten - å kjøpe den direkte av selger. Jeg hørte alt mellom 3,0 og 3,5 millioner kroner, men selger takket pent nei, forteller hun.

Rundt 30 privatvisninger ble holdt, før det ble gjennomført to fellesvisninger.

- Vi gikk tom for salgsoppgaver, og jeg hadde 102 interessenter på listen. Til slutt hadde vi 15 budgivere, sier Ellingsen.

Ifølge henne var flere eiendomsutviklere med i budrunden, men kjøperen er en som skal bo der selv. Eiendomsmegleren mener det ikke var noe galt med prisantydningen.

- Vi må sammenligne med det som ligger ute ferdig oppusset, og kunne ikke priset den annerledes.

Saken fortsetter under bildene.

 

Opp 16,3 prosent i Oslo

Etter en prisoppgang på 2,7 prosent i august, har boligprisene i Oslo steget hele 16,3 prosent det siste året, viste nylig bruktboligprisstatistikken fra Eiendom Norge

Det betyr at en Oslo-bolig som kostet fire millioner kroner for et år siden, nå koster 4,65 millioner kroner, ifølge den generelle prisutviklingen.

- Det forbauser meg at det er mulig å dra det så langt,  men renten er lav og betalingsvilligheten er stor der ute, sier eiendomsmegler Ellingsen og tilføyer:

- Jeg synes synd på førstegangskjøperne. De er sjanseløse.

Hun peker på at det også er lite boliger ute for salgs. Tall som Eiendomsverdi har hentet ut for Eiendom Norge viser at det aldri i nyere tid har vært så lavt utbud av bruktboliger i Oslo som de siste månedene. Eiendomsverdi har tall tilbake til 2003.

Foreslo innstramninger

De galopperende boligprisene skaper bekymring.

Finanstilsynet foreslo torsdag i forrige uke nye innstramninger i den såkalte boliglånsforskriften. Blant annet foreslår tilsynet å fjerne bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling. Det betyr at bankene ikke lenger kan utvise skjønn når det for eksempel kommer til kravet om 15 prosent egenkapital. I dag har bankene mulighet til å gå bort fra disse kravene i inntil 10 prosent av de innvilgede lånene.

I tillegg til et ufravikelig egenkapitalkrav på 15 prosent, foreslår Finanstilsynet at bankkundenes samlede lån ikke skal utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt.

Innstrammingsforslagene, som Finansdepartementet nå sender på høring, er foreslått iverksatt fra 1. januar 2017. Det betyr at det kan begynne å haste komme seg inn på boligmarkedet, påpeker Mari Mamre, samfunnsøkonom og boliganalytiker i Ny Analyse.

- Unge førstegangskjøpere er sårbare fra før, når prisveksten er så kraftig. De vil komme enda mer bakpå nå, med både høyere krav til inntekt og mindre bruk av skjønn hos bankene, sa Mamre til DN i forrige uke.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen har liten tro på at Finanstilsynets forslag til innstramning i boliglånsforskriften vil ha effekt på boligprisene.

- Den underliggende årsaken til at prisene stiger, særlig i Oslo, er kombinasjonen av lav realrente, som er blitt enda lavere etter at inflasjonen begynte å stige, samtidig som det er fryktelig få andre sparemuligheter for dem som kommer i formuesskattposisjon i dag, sa Holvik til DN i forbindelse med at forslaget ble lagt frem.

Følg markedene med DN Investor

Hør: DNs podcast «Finansredaksjonen» går i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?

 

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

 

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.