Én av fire som kjøper boligkjøperforsikring havner i konflikt etter boligkjøp.

Med bedre forarbeid både fra kjøper og selgers side, mener advokatene i Help boligkjøpforsikring at mange av konfliktene kunne vært unngått.

De fleste kjøper i dag bolig med klausulen «as is». I praksis er det en måte for selger å fraskrive seg ansvaret for tilstanden til eiendommen. Advokatene Silje Nesteng Andresen og Dag Are Børresen i Help Forsikring har inntrykk av at mange kjøpere og selgere ikke er klar over hva det innebærer for dem i forbindelse med en fremtidig mangelsak.

Begrenset ansvarsfraskrivelse

– Avhendingsloven gir selger rett til å fraskrive seg ansvar, men bare innenfor en viss grense. Er eiendommen vesentlig dårligere enn det man hadde grunn til å regne med, har selger risiko til tross for ansvars­fraskrivelsen, sier Andresen, som er fag­ansvarlig for bolig­kjøperforsikringene i Help. ­

GIR GODE RÅD. Advokatene Dag Are Børresen og Silje Nesteng Andresen og i Help Forsikring.
GIR GODE RÅD. Advokatene Dag Are Børresen og Silje Nesteng Andresen og i Help Forsikring. (Foto: Fartein Rudjord)
Ifølge advokatene har «as is»-klausuler ingen betydning for selgers opplysningsplikt.

– Selger har like stor plikt til å opplyse det han kjenner til som om det ikke var en «as is»-kontrakt. Han har også samme plikt til å gi korrekte opplysninger. Så står man igjen med de tilfellene der det er avvik fra det avtalte som hverken kjøper eller selger var kjent med. Da blir vurderingen om det avviket er tilstrekkelig stort til at det ikke er kjøperen som skal sitte med risikoen, sier Andresen.

Noen mener Høyesterett har fastslått at mangler som koster opp mot +/- fem prosent av kjøpesum å rette opp, er vesentlige avvik som selger må ta ansvar for. Så enkelt er det ikke, ifølge Andresen.

– Det er utallige momenter som kan ha betydning, både hva megleren og takstmannen har skrevet om eiendommen, hva man kan se og opplysningene som selger har gitt i egenerklæring. Alt dette har betydning for den vurderingen, sier Andresen.

Les også: – Bruker lenger tid på å kjøpe stereoanlegg enn bolig

Sjel og råte

De to mener det er viktig at boligkjøpere har et realistisk forhold til hva det innebærer å være huseier.

– Hus trenger jevnlig vedlikehold. Er det ikke gjort noe med hverken drenering, taktekking eller bad siden 70-tallet, er det normalt grunn til å måtte påregne en del utgifter, sier Andresen.

Og er huset ifølge salgsdokumentene pusset opp, er det fornuftig å spørre hva som er gjort og hvordan.

– En del legger nye fliser oppå de gamle på badet, for eksempel. Det er fullt lovlig, du må bare opplyse om at det er det du har gjort. Det er fullt lovlig å selge bolig med defekt elanlegg også, men selger plikter å opplyse om det om han kjenner til defekten. Det har med forventningsstyring å gjøre, sier Børresen.

«Bolig med sjel», står det ofte i boligannonser.

Andresen og Børresen har sett utallige eksempler på hva det kan bety.

– Sjel er ofte boliglingo for råte. Det er ikke rønnene som havner i rettssalen. Det er de som ser solgt som slott, men som etter en stund viser seg å være rønner, det er de som havner i retten, konstaterer Børresen.

Les også: – Bruker lenger tid på å kjøpe stereoanlegg enn bolig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.