Denne uken kom resultatene fra Samordna Opptak. Studenter rundt om i landet har fått tilbud om studieplass og starter nå prosessen med å finne et sted å bo.

Utleiemegleren forventer i tiden fremover økt press. Til tross for et hett kjøpemarked, merker Utleiemegleren sterk etterspørsel fra studenter.

Resultatene fra Samordna Opptak viser at rekordmange har søkt seg til studier i år. 20.096 studenter har fått tilbud om studieplass i Oslo, ifølge statistikken.

Leder Aleksander Gjøsæter av Velferdstinget i Oslo og Akershus frykter at mange nye studenter vil risikere å komme til hovedstaden uten et sted å bo. Han peker på at kapasiteten på studentboliger er sprengt.

- Studenter er en utsatt gruppe i befolkningen. Spesielt nye studenter som ofte reiser langt hjemmefra for å studere, sier Gjøsæter.

Han viser til tall fra Studentboligundersøkelsen, som ble gjennomført av Norsk Studentorganisasjon i 2015, som viser at det er samskipnaden i Oslo og Akershus som mangler flest studentboliger for å oppnå 20 prosent dekningsgrad.

- Usunn start på studenttilværelsen

Gjøsæter mener Oslos prisnivå på boliger, hva gjelder både leiepriser og kjøpspriser, rammer studentene hardt.

- Studenter som flytter til Oslo vil bli møtt av et presset boligmarked, lange køer og skyhøye priser. Dette er en usunn start på studenttilværelsen, sier han.

Ifølge ham må både kommunen og Velferdstinget sørge for å øke kapasiteten på studentboliger.

- Vi kan ikke år etter år overbooke Oslo med nye studenter uten at de har et sted å bo. Vi fortsetter å bygge opp under en allerede usunn trend hvor studenter er nødt til å få økonomisk støtte hjemmefra for å kunne finansiere leie av bolig i Oslo. Alternativet blir å jobbe mer på deltidsjobben enn på selve studiene, sier Gjøsæter.

Større press i kjøpemarkedet

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglingsforbund mener mangelen på studentboliger i Oslo skaper et enda større press i kjøpemarkedet enn det allerede er.

Geving viser til at det per nå er 230 ledige bruktboliger til salgs i Oslo. Til sammenligning har 20.096 søkere fått tilbud om studieplass i hovedstaden.

Tirsdag skrev DN at leiligheter i Oslo rives vekk til over prisantydning, selv midt i fellesferien.

- Det et stadig for få studentboliger. Mange studenter velger å kjøpe fremfor leie, oftest ved hjelp av foreldre, sier Geving.

Ifølge ham vil Oslo-markedet merke økningen i antall studenter godt, og spesielt vil presset øke rundt små leiligheter.

- Studentene bosetter seg oftest sentralt på Grunerløkka, Sagene, St. Hanshagen og Frogner. Bi-studenten bor gjerne i Nydalen. Med økt boligpress er det også en tendens til at flere studenter trekker østover i byen, sier Geving.

Følg markedet på DN Investor

Les mer:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise

Bankfilialer legges ned og minibanker forsvinner: Fortviler over filialens død dnPlus  (DN+)

Boligsalget går så det suser: – Nå er det full fart  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.