- Holdningene om at unge må inn tidlig i boligmarkedet og at det er usosialt av banker å hindre boliglån for 100 prosent av boligen er begge usunne. Det har festet seg et syn om at boligpriser bare stiger og stiger i Norge, og det går ikke. Ingenting stiger evig, sier Svein Gjedrem.

Gjedrem var Norges sentralbanksjef fra 1999 til 2010, og finansråd fra 2011 til 2015, og holdt torsdag et innlegg under Eiendom Norge-konferansen 2016.

Gjedrem tror at boligprisene i Norge er overpriset; men avviser at boligmarkedet så langt er i en boble:

- Jeg tror ikke det er en boble i markedet. Men ingen hadde reagert eller vært bekymret om boligprisene hadde vært 20-40 prosent lavere, sier han.

Nordmenn må ta tapene

Den tidligere sentralbanksjefen mener forskjellen på Norge og andre land er nordmenns evne og mulighet til å ta tapene når en økonomisk krise oppstår. Han har ett råd til arbeidsledige rogalendinger som ikke får flyttet til andre byer og skiftet jobb på grunn av det vanskelige boligmarkedet i regionen.

- Tapene som er oppstått må man ta og gå videre i livet. Sånn er Norge forskjellig; vi har lært av tidligere kriser, sier han.

Les også:
- Boligfaste vestlendinger kan hindres fra å flytte til ny jobb i Oslo

Gjedrem understreker at det ikke er helsvart, men at Norge kan forvente seg tøffere tider fremover. Han spår at det godt er mulig at Norge får lave renter i mange år fremover, men advarer mot å fryde seg over de rekordlave rentenivåene.

- En lav rente lenge betyr at den underliggende økonomiske situasjonen er dårlig. Det er ikke sannsynlig at Norge får en langt bedre økonomisk situasjon de neste 5-10 årene, sier Gjedrem.

Vil ha nøkterne banker

Den norske kronen har svekket seg betydelig siden oljeprisfallet i 2014, som har gjort livet lettere for mange andre sektorer enn oljebransjen. Lavere renter er et virkemiddel sentralbanker iverksetter for å oppnå sterkere vekst i økonomien.  Men lave renter fører også til billigere boliglån og økt etterspørsel etter boliger. Norske boligpriser har økt med 4,4 prosent på ett år.

SSB spådde torsdag litt lavere boligprisvekst i 2016 enn de trodde for tre måneder siden, men de tre neste årene vil enda lavere boliglånsrenter by på sterkere vekst.

Les saken: SSB: Lavere renter gir sterker boligprisvekst

Gjedrem vedgår at det er vanskelig å komme tiltak som både hindrer en usunn boligprisoppgang samtidig som den økonomiske veksten skal støttes opp under ved hjelp av lavere renter.

- Nøkterne bankholdninger er viktig her. Det er viktig at bankene har holdninger til hvor mye de kan låne til folk gjerne understøttet av et regelverk. Dersom bankene er nøkterne i låneutmålingen vil det ikke være noen som har penger til å finansiere de siste ti prosentene og dermed vil det dempe prisoppgangen, sier han.

Dårlig tradisjon for moderasjon

Norske husholdninger har aldri hatt så høy gjeld og så lave renter som nå. Samtidig fortsetter boligprisene å stige i de fleste deler av landet.

- Rekordlav rente og rekordhøy gjeld er en cocktail med kraft i seg til skape en mega-bakrus. Det høres ikke behagelig ut, sa styreleder i Eiendom Norge og administrerende direktør Eiendomsmegler Krogsveen, Leif Laugen under konferansen.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, stemmer i.

- Moderasjon i gode tider har vi dårlig tradisjon for i Norge, sier hun.

 

Les også:

New Zealand kutter renten

Oljefondet ut av 54 kullselskaper

Facebook kjøper Snapchat-konkurrent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: