Over lengre tid har prisene på nye boliger steget langt mindre enn i bruktmarkedet. Nybyggprisene i Oslo har økt med i underkant av seks prosent de siste 12 månedene, mens bruktboligprisene har steget med over 16 prosent siden august i fjor.

Prisforskjellen på nytt og brukt er historisk lav ifølge DNB. Kvadrameterprisen på brukte leiligheter var i juli 64.700 kroner i snitt i Oslo, mot 70.900 kroner for nye leiligheter.

- I flere år har det vært en tendens til at bruktboligprisene nærmer seg nyboligprisen i Oslo. Det gjør det bare enda mer attraktivt å kjøpe nybygg. Vi ser jo at de prosjektene som nå lanseres blir revet unna, sier Jørn Are Skjelvan, nybyggsjef for Oslo, Asker og Bærum i DNB Eiendom.

Samme tendens er det i Asker og Bærum, og andre steder i landet.

- Jeg skal ikke mene så mye om hvorfor, men mange i Oslo velger å kjøpe en bolig som er innflytningsklar. De vil ha bolig nå. Det er ofte studenter og unge folk som skal ha bolig, og de trenger jo et sted nå, og ikke om to-tre år, sier Skjelvan

Jørn Are Skjelvan, sjef for salg av nybygg i Oslo, Asker og Bærum i DNB Eiendom. Foto: Aleksander Nordahl
Jørn Are Skjelvan, sjef for salg av nybygg i Oslo, Asker og Bærum i DNB Eiendom. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
 

Nå tror Skjelvan trenden er i ferd med å snu. Han viser til at når lageret av nye boliger minker raskt har det en tendens til å slå ut i litt høyere tomtepriser og litt høyere kostnader på entreprenør.

- Da er det ofte at man også legger inn litt høyere nybyggpriser og kalkulerer inn fremtidig vekst, og da begynner spriket mellom nytt og brukt å øke. Nå er vi nok på det nærmeste vi kommer, tror jeg, sier Skjelvan.

Han tror også flere utbyggere etterhvert vil ta i bruk budrunder på de mest attraktive enhetene i et nyboligprosjekt for å finne et riktig prisnivå å legge seg på. Vanligvis er det faste priser i nyboligprosjekter.

- Det med å bruke budrunder som verktøy er noe vi anbefaler for å treffe riktig pris på nybygg. Det å gjette riktig pris på et marked i vekst er ikke en lett oppgave. Har man fast pris skal man være veldig god til å spå, og man utelukker ingen kjøpere ved å ha en budrunde, mener Skjelvan.

 

 

Kan blir rekordår

Antall salg av nye boliger på Østlandet ligger an til ny rekord siden toppåret 2006 da det i Oslo ble solgt 3997 nye boliger. I fjor ble det solgt 2900 nye boliger i Oslo.

- Hittil er det solgt 2580 nye boliger i Oslo i år, så vi er allerede nå rett etter sommeren nesten oppe i tallet fra i fjor. Vi kan kanskje forvente en 30 prosent økning i nyboligsalget i forhold til i fjor, sier Skjelvan.

DNBs nyboligavdeling har hatt nesten 50 prosent økning i antall salg hittil i år i forhold til samme periode i fjor, og flere prosjekter er nesten utsolgt på kort tid. DNB Eiendom mener det handler om at det er bygget opp et underskudd av nye boliger de siste ti årene. Selv ikke om DNBs vekstprognose på salg av over 3500 nye boliger i Oslo i år vil demme opp for behovet, mener Skjelvan. Han mener behovet ligger rundt 5500-6000 nye boliger i året i Oslo.

- Det er cirka halvparten av behovet som selges. Til tross for en rekordøkning i nyboligsalget, så er det veldig lite i forhold til totalbehovet. Så en 20-30 prosent økning har egentlig ikke noen reell effekt på den etterspørselen, sier Skjelvan.

Handelsbankens økonomer har tidligere advart mot å sette igang storstilg boligbygging basert på kortsiktige prissvingner og mener boligbyggerne ovedriver hvor stort det udekkede boligbehov er.  Handelsbanken viser til at den samlede befolkningsveksten har vært avtagende i Oslo siden 2008 grunnet avtagende nettoinnvandring.

Les mer her: Mener utbyggerne overdriver boligbehov

To år siden det snudde

Men skulle boligmarkedet snu, så merkes det først i nyboligmarkedet advarer Skjelvan.

-Når nybyggsalgene begynner å stoppe opp, da er det varsko, sier han og viser til at nyboligmarkedet er syklisk.

DNBs eiendomspuls viser at forrige gang det var nedgang i antall boligkjøpere som opplyste at de var på boligjakt, var i 2014. I tredje kvartal 2014 gikk kun 26 prosent med kjøpsplaner i Oslo. I 2014 hadde også nyboligsalget en knekk.

- Da solgte vi ikke en eneste nybygd leilighet på et halvt år, og det er ikke lenger enn to år siden. Det var «nada» salg, sier Skjelvan.

Nå er imidlertid kjøpelysten på topp i Oslo, aldri har så mange planlagt å kjøpe bolig i hovedstaden viser DNBs undersøkelser. Hele 43 prosent svarer at det er svært eller ganske sannsynlig at de vil kjøpe bolig i Oslo i løpet av de neste to årene. Det er 12 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Les ogsså:

Boligmangelen dnPlus  (DN+)

Prisene på disse boligene har steget med over 23 prosent hittil i år

- Dette er helt sjukt!  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.