- Hun forstår åpenbart ingenting av hvordan boligmarkedet fungerer, sier de to boligtoppene til DN.

I et debattinnlegg i Dagens Næringsliv torsdag skriver direktør Ellen S. de Vibe i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune at byens utbyggere kan gjøre mye for å få til en rask prosess og flere boliger i Oslo.

Hva kan utbyggere gjøre for å få bygd mer, raskere og bedre for å hjelpe dem som vil inn på boligmarkedet? spør hun, og gir selv seks konkrete råd.

Les hele debattinnlegget her: Mer, raskere og bedre boligbygging dnPlus (DN +)

Her er rådene fra Plan- og bygningsetaten (PBE):

1. Hold prosjektet innenfor politisk vedtatte rammer

2. Send oss en komplett sak: Gjør det riktig første gangen

3. Bruk dialogfasen godt for å gjøre avklaringer

4. Bruk tilgjengelige verktøy

5. Bygg en bedre by, ikke bare et prosjekt

6. Bygg det som allerede er regulert

- En ting er sikkert: Det vil ikke bli økt boligbygging og økt tetthet på grunn av PBE, sier Obos-direktør Daniel K. Siraj.

- Tvert imot: PBE er det største hinderet for boligbygging i Oslo. Det er ingen vilje til å bygge nok, og vi ser at også politikerne har en tendens til å feige litt ut når det kommer til stykket, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig.

- Blåser i dårlig med sol i mars

Det Siraj reagerer mest på i de Vibes innlegg er påstanden om at alt ville gått mye fortere hvis man hadde fulgt de eksisterende planene.

- En samlet byggebransje har pekt på at Kommuneplanen er altfor defensiv i forhold til å løse hovedstadens boligutfordringer. Utnyttelsesgradene det legges opp til er altfor lave og summen av kompliserende krav er altfor mange, sier han.

- Hadde vi forholdt oss til eksisterende plan, ville det ha blitt bygd flere tusen færre boliger i Oslo. Med unntak av Fjordbyen er det meste av fortetting i Oslo i dag drevet av private utbyggere. Og jeg vil si det er et sykdomstegn når det offentlige ikke klarer å legge til rette for at folk får tak over hodet, supplerer Baard Schumann.

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Arkivfoto: Per Thrana
Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Arkivfoto: Per Thrana
 

Kommuneplanen i Oslo fra 2015 setter rammer for hvor høyt og tett det kan bygges.

- Dersom boligprosjektet er innenfor rammen bystyret allerede har vedtatt, sparer alle tid, skriver Ellen S. de Vibe i sitt debattinnlegg.

Men så lenge man kun tenker «kvalitet» og «miljø» og aldri volum, vil det aldri bygges nok boliger i Oslo, understreker Siraj og Schumann.

- PBE må skjønne at volum ikke alltid er det motsatte av kvalitet. Så lenge etaten ikke ser det som sin viktigste oppgave å bygge boliger, vil det ikke skje noe. Da kommer alltid behovet til å være mye større enn tilbudet, sier Siraj.

- Å følge etatens egen veileder hjelper heller ikke på tempoet. To ganger har vi fått fjernet bygg etter å ha fulgt deres veileder til punkt og prikke. Tilbakemeldingene vi fikk var at det ikke var nok lys, nok sol og nok grøntarealer. PBE kutter høyder og reduserer tetthet selv om politikerne vil det motsatte. Det kan ikke være sånn at man må gå ned en etasje på et bygg fordi det «dessverre er dårlig med sol midt i mars i den etasjen», sier Schumann.

- Kan ikke få alt

- Skal man få nok boliger i Oslo må man bygge høyere og tettere. Da må man tåle at antall kvadratmeter plen per nybygd bolig blir noe lavere enn før. Vi skal verne parker og grønne lunger og bygge flere nye parker også. Men man kan ikke få dobbelt opp av alt, sier Siraj.

Konsernsjef Daniel Siraj, Obos .
Konsernsjef Daniel Siraj, Obos . (Foto: Per Ståle Bugjerde)
 

Siraj og Schumann peker også på at PBE må forstå at det tar tid å ferdigstille nyboligprosjekter. Ofte lang tid.

- Et prosjekt med 2.000 boliger kan ta 20 år før det er helt ferdig, i alle fall hvis man får en finanskrise i løpet av den tiden, sier Daniel K. Siraj.

- Skulle man fått nok volum burde man kanskje hatt 50.-60.000 boliger klare for byggetillatelse samtidig. Det er nok tomter i Oslo, men på grunn av detaljregulering tar det gjerne to-tre år før man er klar for å selge boliger der, sier Schumann.

- Et prosjekt med 300 boliger koster nesten en milliard kroner å bygge. Og vi kan ikke starte byggingen før vi har solgt 50-60 prosent. Det er med andre ord markedet som bestemmer tempoet. Dette har ikke Ellen S. de Vibe skjønt, selv om hun har fått det forklart flere ganger. Det må bygges i mange områder samtidig hvis Oslo skal bygge 60.00 boliger som er behovet, ikke under 3.000 som nå, fortsetter han.

Med de prosjektene som er planlagt i Oslo de neste to-tre årene, tviler han på at antall nye boliger vil monne i et så presset boligmarked som Oslo nå er:

- Vi vil ligge på rundt halvparten av behovet. Det betyr at boligprisveksten bare vil fortsette fremover, sier Baard Schumann.

- Ikke etatens saksbehandling som hindrer boligbyggingen

Direktør Ellen S. de Vibe i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har følgende svar til boligtoppenes reaksjon på innlegget hennes:

- Siraj og Schumann forklarer godt hvordan markedet fungerer når de sier et prosjekt med 2.000 boliger kan ta 20 år å bygge ut. På samme måte som Ensjø som ble ferdigregulert for cirka 6.000 boliger for 9 år siden. Da er det ikke etatens saksbehandling som hindrer boligbyggingen, sier hun.

Det er flere ting hun ikke er enig i:

- PBE kutter ikke alltid i utnyttelsen. På Ulven, som Obos nettopp har kjøpt, var det etaten som foreslo økt utnyttelse, sier hun.

Hun legger også til at etaten mener at kvaliteter som for eksempel stille soverom og tilstrekkelig solfylte utearealer er nødvendige bokvaliteter for at folk skal trives og bli boende i de nye boligområdene.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Slik var Helge Lunds superlønn i BG Group

Slik kan du få høyere lønn

Forventer mindre lønn - og får det  

Nordea-strateg advarer om økt risiko for en obligasjonskollaps: - Skjer det vil rentene eksplodere

Asia i dag: Vil selge arvesølvet til Kina

Bjørn Nicolaisen byttet ut advokatpraksisen med salg av mikrofiberkluter på «home­parties»: Solgte kluter for 1,8 milliarder dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.