I mai i år ble det utstedt den høyeste mengden byggetillatelser her til lands siden finanskrisen. Et tregt nyboligmarked har likevel ført til lave salgstall, som hindrer byggestart. Norske boligbyggere må nemlig selge et bestemt antall boliger før byggingen kan begynne.

Boligbyggerne hadde stor tro på nyboligmarkedet i mai, og fikk derfor utstedt rekordmange byggetillatelser. Salgsrushet lot likevel vente på seg, og Statistisk Sentralbyrås (SSB) statistikk over nyboligmarkedet onsdag viser dermed en bratt nedgang i antall byggetillatelser fra mai til juni i år.

Varsler prisoppgang

- Det er dårlig nytt for folk, det betyr at prisene komme til å øke fremover, varsler administrerende direktør i boligbyggeren Selvaag, Baard Schumann. 

I juni meldte flere av norske boligbyggere om optimisme til markedet og at kjøperne vendte tilbake. Flere av de største boligbyggerne investerte milliarder i å fremskynde boligprosjekter for å etterkomme det de så som et marked på vei tilbake.

Les saken her: - Markedet på vei tilbake

Men det varslede salgsrushet har så langt ikke slått til.

- Mange boligbyggere har opplevd svak igangsetting i år, observerer Schumann.

- Noen av oss selger bra, og kommer derfor i gang tidligere, legger han til, og forklarer at fremtidsutsiktene til Selvaag er uendret.

I juni fremskyndet Selvaag en rekke boligkomplekser, til en samlet omsetningsverdi på 1,7 milliarder kroner, som en reaksjon på det Schumann opplever som forbedrede utsikter i nyboligmarkedet.

- Vi opplever sterke salgstall over hele Norge nå i juli.

- Det tar tid

- I mai kom flere kjøpere tilbake til markedet, og det er derfor det ble utstedt såpass mange byggetillatelser. Det tar likevel flere måneder før det gjelder reell bygging. En nedgang på 27 prosent er ikke bra, men er heller ikke overraskende. Vi får en for svak boligbygging i år, spår Schumann.

Ifølge SSBs ferske nyboligstatistikk viser den langsiktige trenden en svak nedadgående utvikling i antall igangsettingstillatelser til nye boliger siden august i fjor.

- Salgstallene kommer til å ta seg opp igjen, men det tar tid, sier Schumann.

Håper på bedring

- Det har blitt utstedt mange tillatelser de siste to månedene, men har ikke blitt bygd på grunn av svake salgstall, bekrefter Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene, boligbyggernes bransjeorganisasjon.

- Mine analyser tilsier at igangsettingen av boligbygging i juni er høyere enn i mai.

Han sier at mai normalt sett ikke er en god igangsettingsmåned på grunn av færre arbeidsdager.

Det er viktig å skille mellom registrerte igangsettingstillatelser og igangsatt bygging, i følge SSB. Igangsettingstallene bygger på datoer for når tillatelsene registreres av kommunene. At det gis en igangsettingstillatelse innebærer ikke alltid at bygging settes i gang umiddelbart. Særlig i nedgangstider vil det kunne være en del byggeprosjekter som ikke blir satt i gang, eller som blir utsatt etter at tillatelse for bygging er gitt, heter det i SSBs statistikkpresentasjon.

- Vi håper en bedring, og håper salgstakten øker utover høsten, sier han.

Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Russisk storbank: – Vi rammes ikke av sanksjonene

Har bare timer på å betale milliarder