- Boligsalget i tredje kvartal er det beste vi har hatt på lang tid. Salget dette kvartalet er det nest beste vi har hatt siden målingen startet i 1999, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening, som i dag legger frem boligstatistikken for september med presentasjon av tall for salg og igangsetting av nye boliger.

Boligsalget hittil i år ligger 23 prosent over fjoråret.

- Salget av leiligheter øker mest med 51 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Salget av eneboliger og småhus ligger henholdsvis tre prosent og fire prosent over fjoråret, sier Jæger.

- Kan avhjelpe presset i Oslo

Igangsettingen av boliger hittil i år ligger 21 prosent over samme periode i fjor. Igangsetting av leiligheter ligger 59 prosent over fjoråret, mens igangsetting av eneboliger og småhus går ned med henholdsvis tre og én prosent.

Men målt mot tredje kvartal i fjor ble det en redusert igangsetting på to prosent, mens salget økte med 17 prosent.

- Den største veksten i både salg og igangsetting finner vi i Oslo og Akershus. I Akershus ligger nå årstakten på igangsetting faktisk over årsbehovet, og dette kan avhjelpe presset i Oslo-markedet, sier Jæger.

Igangsettingen i Akershus har mer enn doblet seg siden i fjor, mens Oslo har en vekst på mer enn 50 prosent.

- Etter mange gode år viser Rogalands-markedet nå en tilbakegang både på salg og igangsetting. Solgte boliger går ned 14 prosent sammenliknet med fjoråret, mens igangsettingen går ned 20 prosent.

Frykter for byggingen i Oslo

- Etter en periode med høy aktivitet registrerer vi nå noen mørke skyer på bolighimmelen, sier Jæger.

Boligprodusentenes forening registrerer at bankene har begynt å stramme inn på kapitaltilgangen, spesielt i Rogaland.

- Samtidig er vi bekymret for tomtetilgangen i Oslo. Hvis vi ikke får regulert nok byggeklare tomter i Oslo, ser det dårlig ut for igangsettingen av boliger for neste år, sier Jæger.​(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Fersk lokkeprisundersøkelse: - Flertallet av boliger i Oslo prises riktig

Deler ut private opplysninger om naboene

Håver inn i boligmarked med kresne kjøpere

Se DNTV: Slik lokker de unge til å spare

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert: