- Det har vært en klar bedring gjennom året. Vi tror også på fortsatt prisvekst for bruktboliger. Utviklingen i nyboligmarkedet henger jo sammen med bruktboligmarkedet. Derfor tror jeg salget av nye boliger vil holde seg på et godt nivå fremover, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos.

Siden bunnen i desember i fjor har de gjennomsnittlige boligprisene her til lands steget nesten åtte prosent.

I årets ti første måneder har Obos-konsernet solgt 2.515 nye boliger i Norge og Sverige, til en verdi av 7,55 milliarder kroner. Tallene inkluderer både Obos og BWG Homes.

Flere av prosjektene er i samarbeid med andre selskaper, og Obos’ totale andel av verdien blir da 6,7 milliarder kroner. 

- Vært stigende gjennom året

- Salgstallene viser at markedet for nye boliger er godt, og at det har vært stigende gjennom året. Likevel er det store geografiske forskjeller. Stavanger har for eksempel et mer avventende boligmarked, mens markedet i Oslo, på Fornebu og i Bergen er svært godt, sier visekonsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

Grunnet oppkjøp av Block Watne og fusjon med StorBergen BBL, har ikke Obos direkte sammenlignbare tall for tilsvarende periode tidligere år.

- Om nyboligsalget ikke stoppet helt opp, kom det i hvert fall en kraftig nedgang i nyboligsalget i mai/juni i fjor. Og vi hadde redusert salg ut året. Men nesten umiddelbart etter årsskiftet merket vi at det snudde oppover, og kanskje i enda større grad etter sommerferien. Det virker som kjøperne har ristet av seg usikkerheten som de hadde siste halvdel av fjoråret, forsterket av rentenedgangen, sier Pettersen.

- For da kan vi få en boligpriseksplosjon

- Nå er det viktig at politiske myndigheter på statlig og kommunalt plan ikke gjør det vanskeligere og dyrere å bygge nye boliger. For da kan vi få en boligpriseksplosjon, i hvert fall sterk prisvekst for bruktboliger, som igjen fører til høyere tomtepriser og dyrere nyboliger, advarer Pettersen.

- Det bygges ikke nok boliger, vi vil gjerne enda bygge enda flere og girer oss for det. Vi tror etterspørselen er der hvis bare tilbudet er stort, og variert nok, sier visekonsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

Han påpeker at mange prosjekter selger godt, mens andre prosjekter sliter fordi det har feil pris eller beliggenhet.

- Det er en åpenbar mismatch mellom det som ferdigstilles hvert år, og befolkningsveksten. Folk bor jo ikke på gata, men mange ønsker å bo et annet sted eller på en annen måte. Og det er et behov vi som utbyggere må sørge for å dekke. Vi kan sikkert bli flinkere, men det er også viktig at planmyndighetene legger til rette for reguleringer på en god måte. I Stavanger og i Kristiansand ser man hva som skjer når det reguleres nok tomter. Da stagnerer prisene, sier Kørberg Siraj.

Fredag klokken 10 legger Boligprodusentenes forening frem den landsomfattende oktoberstatistikken for salg og igangsetting av nye boliger. Se tallene først på DN.no!

                                                                                                                                                        

  

 

Les også:
Oktober: Ellevte måned på rad med boligprisoppgang
                                                                      

Akkurat nå er sterk vekst i boligprisene faktisk bra

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.