Etter en moderat start på året har byggeaktiviteten nå skutt fart.

Det ble gitt igangsettingstillatelser til 7.460 nye boliger i tremånedsperioden mai-juli 2012, viser foreløpig byggearealstatistikk som Statisktisk sentralbyrå legger frem idag.

Dette er en økning på 1 693 sammenlignet med den samme perioden i fjor.

Etter at boligprisene i Norge fikk en dipp under finanskrisen i 2008, har prisene steget 41 prosent. Og selv om prisveksten er ventet til å avta noe, er det fortsatt god fart. Boligprisene er nå 15 prosent høyere enn på denne tiden for to år siden, og er opp nesten 8 prosent det siste året.

Da Norges Bank tidligere denne uken valgte å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent pekte visesentralbanksjef Jan Qvigstad i Norges Bank på at svaret på boligprisene ligger i antall boliger som bygges.

- Det bygges for få boliger
- Boligprisene har et veldig høyt nivå, vi er selvfølgelig bekymret for det. Svaret på boligprisene er på tilbudssiden. Det bygges i prinsippet 20.000 mens antall husholdninger øker med 30.000. I tillegg har du sentraliseringseffekter. Det bygges for få boliger, sa han til TDN Finans.

Les saken: - Boligprisene har et veldig høyt nivå

Tidligere denne måneden la Boligprodusentes forening frem tall som viser at vi samlet for første halvår skal tilbake til 2006 for å finne en tilsvarende god start på året knyttet til salg av boliger.

Les saken: Beste nyboligsalg på seks år

- Burde bygges 38.000 boliger
Det ble bygget tett oppunder 28.000 nye boliger i 2011. Dette ga en vekst på over 30 prosent sammenliknet med 2010.

- Vi forventer en utvikling i 2012 som tilsier at nivået havner på linje med fjoråret, sa administrerende direktør Per Jæger nylig til DN.no.

Likevel er dette for lite. Jæger mener det burde bygges 38.000 boliger i året.

SSBs igangsettingstall for næringsbygg viser en moderat utvikling. I mai-juli i år ble det satt i gang 1 279 300 kvadratmeter bruksareal til annet enn bolig. Dette er på samme nivå som snittet for tremånedsperioden mai-juli i de siste fem årene.

Les også:
Supersalg på rentebinding
Kjøpte for 22 mill i fjor - selger for 27 mill nå

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.