I desember ble det igangsatt 1.562 boliger, noe som er 21,2 prosent færre enn i desember 2007. Igangsatt bruksareal til bolig ble i løpet av 2008 redusert til 3,34 millioner kvadratmeter, noe som tilsvarer en nedgang på 16,8 prosent sammenlignet med 2007.

Det viser foreløpig byggearealstatistikk for desember lagt frem av SSB i dag.

I løpet av 2008 ble registrert påbegynt bygging av 25.791 boliger, en nedgang på 20,4 prosent sammenlignet med året før.

Det ble igangsatt flest boligbygg i Akershus og Rogaland, med henholdsvis 4.411 og 3.283 nye boliger. Fra 2008 til 2007 sank boligbyggingen mindre i disse fylkene enn i hele landet sett under ett.

Totalt var det igangsatte bruksarealet for bolig og andre bygg 577.300 kvadratmeter, en nedgang på 22,9 prosent fra samme måned året før.

- Sterkere prisvekst
- Den sterke befolkningsveksten kombinert med lavere nybygging, kan også bidra til sterkere prisvekst, skriver daglig leder Hans Petter Skogstad i Makrosikt i Boligmeteret 2009, som ble lagt frem før dagens byggearealsstatisikk ble publisert.

Les også: - Ledigheten presser ned boligprisene

Prognoserapporten er laget på oppdrag for Eiendomsmegler 1.

Skogstad regner imidlertid med at befolkningsveksten blir vesentlig lavere i år.

- Vi tror også at utnyttelsen av eksisterende boligmasse blir bedre når nybyggingen faller. Når boligmarkedet igjen snur og flere kjøper før de sikrer seg salg, kan høy befolkningsvekst i forhold til nybygging føre til kraftigere prisøkning. Vi tror ikke det skjer i år eller første halvår neste år. Deretter øker sannsynligheten for en ny oppgang, tror Skogstad.

Hyttebyggingen falt
Det ble igangsatt 1,24 millioner kvadratmeter bruksareal til fritidsbygninger, garasjer og annet som ikke er næring i løpet av fjoråret, noe som tilsvarer en nedgang på 11,1 prosent fra året før.

Etter en kraftig vekst igjennom hele 2007, har igangsatt bruksareal til andre bygg enn boliger hatt en fallende trend fra toppnivået rundt årsskiftet 2007-2008. Totalt for hele 2008, ble det registrert igangsatt 4,36 millioner kvadratmeter bruksareal til næringsformål og til offentlig sektor. Det er en nedgang på 2,4 prosent fra det rekordhøye nivået i 2007. Nesten halvparten av bruksarealet ble igangsatt til industrivirksomhet og varehandel, med henholdsvis 1,14 og 1,0 millioner kvadratmeter, ifølge SSB.

- Nærmer seg bunnivået
- Det er all grunn til å vente at den norske byggearealstatistikken for desember som kommer i dag vil vise videre fall i trenden for igangsetting av både boliger og næringsbygg. Igangsettingen av boliger og fridtidshus nærmer seg nå bunnivået vi så under forrige nedgangskonjunktur, det vil si i 2003, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea i morgenrapporten som ble sendt ut før dagens SSB-tall ble lagt frem.

Igangsettingen av andre bygg har også falt en del, men det er fortsatt langt igjen til bunnivåene i 2003, påpeker økonomen.

- Igangsettingen av næringsbygg vil trolig falle relativt raskt fremover, skriver Juel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.