Jahn-Trygve Johansen (26) har tenkt på å kjøpe bolig i to år. Da han var ferdig med studiene jobbet han i Stavanger i oljebransjen. I fjor høst ble han overflødig som ansatt, som følge av oljesmellen.

Nå jobber han i Asker, hvor han både har høyere lønn samt lavere husleiekostnader enn han hadde i Stavanger. Det gjør det enklere å spare til bolig.

Se hva boligene der du bor ble solgt
for ved å trykke på kartet under:

Til tross for at oppsparingen begynner å ta form, tror ikke Johansen at han kommer til å kjøpe seg bolig med det første.

- Jeg er veldig spent på neste år når det gjelder situasjonen i boligmarkedet og arbeidsmarkedet. Jeg vet ikke helt om 2016 akkurat blir det året man bør legge penger på bordet for å kjøpe seg bolig. Det er usikkert, også i Oslo. Vi blir påvirket her og, sier han.

Dagens Næringsliv lanserer karttjenesten DN Boligbasen, som gjør det enklere å holde seg orientert i boligmarkedet Her kan alle gratis søke opp hva en eiendom ble solgt for og hvem som kjøpte den.

- Det er usikkert, også i Oslo

Helt siden oljeprisen begynte å falle ifjor, har økonomer og eksperter spådd mørkere tider for norsk økonomi. De siste månedene har vi dessuten fått tydelige tegn på at den økonomiske veksten bremser: Arbeidsledigheten øker, handlelysten synker og forventningene til industrien faller.

I oljetunge områder, som i Stavanger og Sandnes, har boligprisene falt betydelig det siste året.

- Jeg vet ikke om 2016 akkurat blir det året man bør legge penger på bordet for å kjøpe seg bolig. Det er usikkert, også i Oslo. Vi blir påvirket her og, sier Johansen.

- Jeg er litt bekymret for at prisene skal falle rett etter jeg har kjøpt, understreker han.

Bekymret for gjeld

Med rekordlave renter håper sentralbanken å fyre opp økonomien med et høyere forbruk. De lave rentene har også ført til at nordmenn har tatt opp rekordhøy gjeld. Dette bekymrer Johansen.

- Vi har et vanvittig høyt gjeldsnivå blant husholdningene. Det man er tjent med er prisstigningen. Folk låner til bil, hytte, båt og sekundærbolig. Hvis prisstigningen stagnerer, når det normaliseres, så vil du få problemer med å betale tilbake lånet, sier han.

Selv tror han ikke boligprisene vil stige i all evighet.

- Man legger sin lit til at prisstigningen skal gå høyt hele tiden. Jeg frykter ikke et krakk, men jeg er bekymret for den høye gjeldsposten, sier Johansen.

Risiko

Prisveksten i og rundt Oslo forklares ofte med at etterspørselen etter bolig er større enn tilbudet. Oslos nye byråd mener det mangler 20.000 boliger i Oslo. Dette er administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge uenig i.

- Hadde vi manglet 20.000 boliger i Oslo hadde vi sett et annet press enn vi har gjort de siste ti årene. Og vi ville hatt en høyere prisstigning, sier Dreyer.

Han viser til at prisutviklingen siden 2003 har vært lavere i Oslo enn i fylker som Hedmark og Nordland hvor det ikke har vært et veldig stort boligbyggingsbehov.

Ifølge Dreyer kan for mye boligbygging være en risiko for et raskt fall i boligprisene.

Nytt prispress i januar

Administrerende direktør Carl O. Geving mener imidlertid det er en kontrast mellom boligmarkedet i Oslo og resten av landet.

Selv om boligprisene falt, også i Oslo, i oktober, er Geving redd for at prispresset i hovedstaden vil ta fart igjen på nyåret.

- Det er bare et dramatisk inntektsfall, stor ledighet og påfølgende pessimisme som kan endre det bildet radikalt. Det vil overraske meg veldig om vi ikke får en ny boost i januar. Vi klarer ikke se indikasjoner på det motsatte, selv om vi gjerne skulle ha sett det, sa Geving til DN i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

- Folk tenker: «Krisen treffer ikke meg. Jeg skal ha bolig»

Gjorde selger forberedt på lavere pris - det hadde han ikke trengt

Statssekretær om boligmarkedet: - Vi har noen bekymringer

Se DNTV: Ville statsministeren satt seg inn i en Uber?

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert: