For mange av dem  som lurer på om den sterke boligprisveksten de siste månedene gjør at det lønner seg å vente med å kjøpe bolig, og isteden fortsette å leie, er svaret nå tydeligere enn på lenge.

Boligprisoppgang for 15. måned på rad

- Hvis man ser på det løpende regnestykke for å eie versus det å leie, så har det kanskje aldri vært så lønnsomt å eie noengang, sier fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem.

Igår la SSB frem rentestatistikk som viste at rentene på boliglån har falt kraftig de siste par årene - aller mest har renten falt på fastrentelån ( se grafikk). Binder man renten i tre år, kan man oppnå en rente på 2,4 prosent, ifølge statistikken.  Statistikken viser et gjennomsnitt av renter fra alle bankene, så det er helt sikkert banker som kan tilby enda lavere rente på boliglånet. Ifølge Finansportalen ligger den aller laveste renten på fastrentelån på 2,27 prosent i avtalen Danske Bank har med Akademikerne.

Uansett medlemskap eller ikke,  lønner det seg å ringe banken for å høre om muligheten for rentekutt.

- Bankene får gode marginer på bevisstløse kunder  

Høye leiepriser
Samtidig som Eiendom Norge la frem boligprisstatistikken igår, ble også utviklingen over leiepriser for de store byene presentert. Den viste at for å leie en 1-roms leilighet i Oslo må du ut med i gjennomsnitt 9189 kroner. For en 2-roms er leieprisen 11 345 kroner.

For den samme summen som den månedelige leien, kan en boligkjøper betjene et lån på over to millioner kroner. Da er det ikke tatt hensyn til rentefradraget på skatten, og på transaksjonskostnadene ved å kjøpe bolig.

Prøv eie-leie kalkulatoren her

- Ved kjøp av en leilighet til tre millioner kroner, må man huske på at det er dokumentavgift på 75000 kroner. Og det er jo også slik at man sjelden flytter inn i en ny leilighet uten å kjøpe noen nye møbler eller hvitevarer. Men rentefradraget vil gjøre regnestykket hyggeligere, sier Hveem.

Saken fortsetter under grafikken

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge sier de nettopp har startet å utarbeide rapporten om leieprisutviklingen i storbyene, så de har foreløpig lite tall å sammenligne med.

-  Men hvis man sammenligner samme type leilighet, er det klart at det er vesentlige rimeligere å eie enn å leie. Vet ikke om  det er en historisk stor forskjell mellom leie og eie-kostnader, men det er ikke rart at de som får tilgang til lån i dag ønsker å kjøpe fremfor å fortsette å leie, sier han.

Rapporten om leiepriser er utarbeidet med Utleiemegleren, og baserer seg på utropspriser på utleieboliger på Finn.no.

Betaler for frihet
Hva kan være argumentene for å fortsette å leie fremfor å eie?

- Tidshorisonten og personlige preferanser.  Noen betaler heller ekstra for å ha friheten til å bytte bolig eller reise. Det gir en økt fleksibilitet. Man skal huske på at det heller ikke er risikofritt å investere i bolig. Nå har boligprisene økt så lenge, at risikoen for at det snur øker , sier Dag Jørgen Hveem ved BI.

Hveem minner om at boligeiere også trenger en større likviditetsbuffer i  tilfelle større hendelser i boligen som lekkasjer eller andre ting som krever håndverkere.

- De som leier, slipper unna sånt, sier Hveem, men han legger til:

- Samtidig får ikke de som leier hyggelig brev i posten fra banken om at renten har gått ned. Leieprisene går ikke ned om renten går ned. De prisene styres av etterspørsel og tilbud, sier Hveem.

Les også:

Vestkantpris i Lillestrøm

Gir ikke lån til folk fra Hønefoss

  Tidenes korteste oljeboom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.