– De fleste som er på boligjakt vet nøyaktig hva de vil ha. I starten har de gjerne mange krav som må oppfylles, men når de merker hvor tøft boligmarkedet er her i Oslo, finner man stort sett ut at kravene må justeres ned. Man kan ikke få alt heller, sier Vidar Tangstad, partner og eiendomsmegler hos Schala & Partners.

Søndag holdt han visning i en nyoppusset treromsleilighet med balkong på Torshov.

Stine Fratras (31) var en av flere interessenter som stakk innom:

– Jeg vet hva jeg vil ha: To soverom, sentral beliggenhet, gode lysforhold og parkeringsplass, ramser hun opp.

– Jeg har leilighet på Solli plass i dag, så det haster ikke. Jeg må ikke ha en leilighet akkurat nå, men jeg synes synd på dem som er i den situasjonen. Her om dagen var jeg på visning på en annen leilighet. Prisantydningen var 3,8 millioner, men den gikk for 5,1 millioner – det er jo helt sykt, sier hun.

Firer på kravene for å bo sentralt

–  Vi ser at det kommer kjøpere utenbys fra med foreldre som ikke synes disse bygårdene med skjeve gulv er noe særlig, sier eiendomsmegler og daglig leder Sylvia Post i Krogsveen på Grünerløkka i Oslo.

Hun forklarer at de typiske boligkjøperne er unge mennesker som vil bo «der det skjer». Og det koster. Samtidig som de fleste boligene på «Løkka» er svært gamle, er dette ett av områdene hvor boligprisene stiger aller mest i landet. For mange blir løsningen å fire på boligkravene.

–  Det er en del som bor mindre for å bo sentralt. Noen ganger går man ned på størrelse og andre ganger på standard, sier Post.

Dette stemmer godt med en fersk undersøkelse gjennomført av Norges Eiendomsmeglerforbund. Forbundet har sett på hva de viktigste faktorene er når nordmenn skal kjøpe ny bolig. Undersøkelsen «Meglerinnsikt» omfatter svar fra cirka 500 meglere over hele landet.

Øverst på listen står beliggenhet og antall soverom, som er det viktigste for alle.

Utover dette, er det regionale forskjeller på hvor kresne norske boligkjøpere er med tanke på solforhold, boligstandard, parkeringsmuligheter og balkong.

Norges Eiendomsmeglerforbund har undersøkt hva som er det viktigste og minst viktige for boligkjøpere.
Norges Eiendomsmeglerforbund har undersøkt hva som er det viktigste og minst viktige for boligkjøpere. (Foto: Grafikk: Norges Eiendomsmeglerforbund)

Minst kresne i Oslo

– Du kan kanskje si at man avfinner seg med litt mer på Østlandet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Beboerne i Øst er nemlig ikke like opptatt av utsikt, solforhold eller boligens standard som andre steder i landet, ifølge undersøkelsen. Geving er ikke overrasket, og mener det henger sammen med prispress i og enkelte steder rundt hovedstaden.

– I Oslo er beliggenhet ekstremt viktig. Man betaler jo tidvis like mye for en brukt bolig i som en nybolig her, sier han.

Carl O. Geving er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund som har undersøkt hva kjøperne legger mest vekt på i boligjakten. Foto: Elin Høyland ---
Carl O. Geving er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund som har undersøkt hva kjøperne legger mest vekt på i boligjakten. Foto: Elin Høyland --- (Foto: Elin Høyland)

Geving tror mange boligkjøpere derfor tenker at de kan svinge malerkosten og foreta oppussingsarbeid senere – det viktigste er rett og slett å komme seg inn i boligmarkedet.

– Det er ikke unaturlig at folk aksepterer mer i en tett by som Oslo og på innlandet når det gjelder sol og utsyn, sammenlignet med dem som bor på kysten. Da forventer du mer, sier Geving.

Kravstore i Vest

Så hvor befinner de mest kravstore kjøperne seg? Geving tror Bergensregionen skiller seg ut basert på meglernes tilbakemeldinger.

– Hadde du spurt meg for to-tre år siden, ville jeg antatt at det var Stavanger, men oljefallet har moderert Stavanger-markedet de siste to årene, sier meglerdirektøren.

Dette begrunner han med at svært mange av boligene ved kysten av Hordaland og Rogaland har god beliggenhet med sjøutsikt. 

– Det morsomme er at det ser ut som om solforhold er viktigere på Vestlandet enn på Østlandet. Jeg har fått forklart at det er viktig for vestlendingene å kunne se sjøen. Og da har du som regel også sol, sier Geving.

Sol viktig

Partner og eiendomsmegler Tommy Kaland i Kaland & Partners i Bergen tror Geving har rett i at innbyggerne i Bergen kan være blant de mest kresne i landet.

Her er sol på mange måter «mangelvare», forklarer han.

– Vi er jo en av byene i Norge med mest regn. Jeg tror derfor vi ønsker å kunne benytte solen i umiddelbar nærhet når den først er her – uten å måtte forflytte oss, sier Kaland.

I løpet av sine 18 år som megler i Bergen, har han blitt godt kjent med boligkjøpernes ønsker.

 – Jeg opplever hver eneste uke på visning – selv på små toromsleiligheter, at folk spør hvordan solforholdene er. Og det uten at det er noen altan, terrasse eller noe som helst der, utdyper Kaland.

Vant til avstander

I Trøndelag og Nord-Norge er folk mindre opptatt av nærhet til offentlig kommunikasjon. Det henger sammen med at innbyggere her oppe er vant til store avstander, tror Geving.

– Særlig når du kommer til Finnmark, å kjøre ti mil her er liksom «ingenting». Det tar omtrent like lang tid som å ta t-banen i rushtiden fra den ene kanten av Oslo til den andre, sier han.

Eiendomsmegler Vidar Tangstad hos Schala & Partners har inntrykk av at omtrent alle på boligjakt vil ha nøyaktig det samme.

– Jeg vet hva jeg vil ha, og jeg har ikke dårlig tid, sier Stine Fratras (31). 
– Jeg vet hva jeg vil ha, og jeg har ikke dårlig tid, sier Stine Fratras (31).  (Foto: Line Kaspersen)

– Det er jo ikke slik at alt går for himmelhøye priser, men når «alle» skal ha en liten sentralt beliggende leilighet i Oslo, sier det seg selv at det ikke blir billig. Vi merker at stadig flere bestiller prospekt på forhånd og gjør forundersøkelser, slik at de stiller godt forberedt på visning. Og det er bra. En bolig bør ikke være et spontankjøp, sier han.

Stine Fratras regner med at hun kommer til å være på boligjakt en stund til.

– Dette er en fin leilighet, men jeg synes stuen er litt for liten. Det er ikke noe stress, jeg kan godt bo i den leiligheten jeg har nå i et år til. Men jeg innser at det ikke er sikkert at jeg får alt jeg ønsker meg når jeg ser de prisene leilighetene i Oslo går for, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den stille protesten
I Donald Trumps hjemby har Newyorkerne startet en stille protestbevegelse mot sitt eget bysbarn Kunstneren Levee begynte å dele ut post-it lapper til t-bane-pendlerne på 6th avenue, og ba dem skrible ned følelsene sine.
00:58
Publisert:
Trump gir god stemning på børsene
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hvorfor.
02:36
Publisert: