- Det blir vesentlig roligere på rekkehus- og eneboligmarkedet. Jeg tror det blir vesentlig roligere også på leiligheter litt utenfor sentrumssonene til de store byene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Juli er som regel en rolig måned for boligmarkedet. I sommerferien er gjerne etterspørselen mindre fordi folk er på reise, noe som gjør at boliger som har ligget ute for salg en stund ofte blir solgt på lavere nivåer.

Ut av sentrum

Dette vil imidlertid ikke skje i sentrum i år, ifølge Dreyer.

- I sentrum tror jeg det blir veldig god aktivitet gjennom juli. Det overrasker meg hvis det ikke blir det, understreker han.

Man må altså ut av sentrum for å sikre seg et kupp i boligmarkedet i sommer?

- Ja, hvis man kan sikre seg et kupp i sommer, så må man det, sier Dreyer.

Fredag viste boligprisstatistikken fra Eiendom Norge at boligprisene i juni steg med hele 1,0 prosent. Dette er overraskende høyt for juni måned. I juni ble det også solgt rekordmange boliger. Flere økonomer mener boligmarkedet viser tegn til en boble. Les mer her: - Vi snuser på en boligboble

Andre mener at de lave rentene gir signaler om at folk bør låne mer penger, og at de fyrer opp budrundene. Les mer her: - Den lave renten sier «løp og kjøp»

Nye høyder i august

Ifølge Dreyer ser det ikke ut til at juli skal bli noe særlig svakere.

- Vi ser ofte et prisfall i juli. Det er en del boligselgere som ikke har fått solgt som selger på lavere nivåer. Jeg er usikker på om vi får en slik effekt i år, med den sterke junimåneden vi har hatt nå, sier han.

Prisveksten kan dessuten bli enda sterkere i august - da skal blant annet mange studenter inn i markedet og bankenes rentekutt på eksisterende lån trer i kraft.

- Vi får stort sett alltid en oppgang i august. Det er både effekten av at det er mange som kommer hjem fra ferie som skal kjøpe og det er mange ferske boliger som ofte er veldig attraktivt. Den effekten gjør at vi ofte får en prisvekst i august. Jeg føler meg ganske sikker på at det vil skje også i år, sier Dreyer.

Trenger flere tiltak

Eiendom Norge så seg nødt til å endre prognosene sine for årlig boligprisvekst i 2015, ettersom juni måned var så sterk. Forventet vekst i boligprisene ble justert opp til mellom syv og åtte prosent, fra tidligere fire til seks prosent.

I begynnelsen av juni kom regjeringen med ulike tiltak for å dempe den høye boligprisveksten. Ifølge Dreyer bør regjeringen igangsette flere tiltak for å øke tilbudet i markedet.

- Jeg opplever at tiltakene har vært gode på en del elementer på etterspørselsiden. De har satt i gang en del gode prosesser. Men når det gjelder å stimulere på tilbudssiden, har de mer beskrevet problemet, sier Dreyer.

Det positive er at regjeringen har vært flinke til å sette riktig diagnose på hva som er utfordringen. Men vi har tilgode å se en skikkelig medisin. Vi får håpe det kommer, påpeker han.

Bekymret

Både Dreyer og styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge ble forbauset over den sterke boligprisveksten i juni. Det ble imidlertid ikke administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Vi er ikke overrasket. NEF har lenge sett at kombinasjonen av svak tilbudsside i pressområder og sterk etterspørsel, gir en ubalanse i boligmarkedet, sier han til DN.

Geving er bekymret for de lave boliglånsrentene, som har kommet som følge av sentralbankens rentekutt.

-  I mai slo husholdningenes låneopptak nye rekorder. Styringsrenten trumfer alt, helt til arbeidsledigheten vokser så mye at den overstyrer både låneevne og risikovillighet. Det siste ser vi nå tendenser til i Stavanger, mens markedet i Oslo og Bergen foreløpig galopperer videre mer eller mindre som forventet. Det tar tid å styrke tilbudssiden, og det er vanskelig å bremse veksten når kreditt er tilnærmet gratis, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Formuen til Walmart-arvingene redusert med 166 milliarder hittil i år

Direktør innrømmet hvitvasking av millioner, korrupsjon, skatteunndragelse og utroskap mot arbeidsgiver. Beholder jobben.

61 prosent flere ingeniører står uten arbeid  

Se DNTV: Slik lokker de unge til å spare

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert: