For to år siden inngikk takstorganisasjonene NTF og NITO-takst og eiendomsmeglerorganisasjonene EIendom Norge og EFF en avtale om at det skulle innføres en obligatorisk tilstandsrapport ved alle boligsalg fra 1. januar 2015.  Rapporten skulle bidra til å dempe konfliktnivået i bolighandlene, fordi kjøper fikk bedre informasjon om den tekniske tilstanden til boligen.

Drøyt tre uker før året ebber ut, sier Eiendom Norge at de ikke lenger vil holde avtalen.  Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge sier de fortsatt vil jobbe for å bedre rapporter ved boligsalg, men at de ikke vil at den rapporten som takstorganisasjonene har utviklet de siste to årene skal være obligatorisk.

- Skandaløst

Det får direktør Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund  og Forbrukerrådets direktør Randi Flesland til å frese.

– Etter å jobbet mot innføring av en slik rapport i to år, opplever vi at Eiendom Norge trekker ut proppen to uker før vi skal på lufta, sier Huser.

– Vi har i mange år jobbet for en slik rapport, og ble kjempeglad da bransjen for to år siden inngikk en avtale med takstorganisasjonene om å innføre den fra 2015. Siden den gang har jo takstmennene jobbet med oppgradering og sertifisering for å være klare til denne datoen.  Nå har vi fått melding om at Eiendom Norge har brutt avtalen. Dette er skandaløst, sier Flesland.

Etter det DN erfarer har det i lang tid vært misnøye om innføring av denne rapporten blant mange av Eiendom Norges medlemmer. Årsaken er at slik rapporten er blitt uformet, så vil den koste opp mot 20.000 kroner for den som skal selge boligen.

 Dreyer i Eiendom Norge sier at både Finanstilsynet og Konkurransetilsynet har sagt at man skal være varsom med obligatoriske rapporter.

Da Finanstilsynet behandlet avtalen mellom eiendomsmegler -og takstorganisasjonene tidligere i høst, konkluderte det med at det ikke var rom for å kreve boligsalgsrapport  i alle boligsalg, men at det «i de aller fleste boligtransaksjoner være en fordel for kjøper og selger at boligens tekniske tilstand blir best mulig opplyst. Tilsynet mente at nytten av en tilstandsrapport måtte avveies mot kostnadene ved å få den utarbeidet. Det er sagt at prisen på en slik rapport vil ligge mellom 7000-20.000 kroner.

- Vi synes at Finanstilsynets konklusjon var veldig bra. De sa jo at det skulle være standard å bruke rapport, selv om det ikke ble obligatorisk i alle boligsalg, sier Flesland.

Dårlige hus blir dyre

Hun mener eiendomsmeglerne er redd for at innføring av en slik rapport skal føre til at inntjeningen deres blir lavere.

- De anbefaler boligselgere om å bruke masse penger på styling og markedsføring. Men vil ikke vise frem hvor god teknisk standard boligen har. Det kan gi lavere pris på boligen, og mindre inntjening for meglerne, sier Flesland.

Dreyer sier meglerne selvfølgelig vil bidra til å gode rapporter, og at han selv ville ha valgt en slik rapport dersom han skulle ha solgt huset sitt nå.

- Men det er ordet obligatorisk vi ikke kan stå inne for, sier Dreyer.

Norges eiendomsmeglerforbund - med 3000 meglere som medlemmer - understreker at de kommer til å tilby kundene tekniske boligsalgsrapporter fra nyttår.

- Dette er en reform alle parter er meget godt tjent med, både kjøpere, selgere og eiendomsmeglere. Dette vil spare samfunnet for en lang rekke uheldig konflikter i forliksråd og rettssaler, sier administrerende direktør Carl geving i NEF. 

Geving sier NEF ikke kan se at avtaleforholdet mellom Eiendom Norge og takstforeningene endrer på realitetene, og at dette etter Nefs mening kun en spissfindig krangel om ord. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.