For én time siden fikk Thomas Haneborg (26) og Ellen Therese Rasmussen (28) nøklene til leiligheten de kuppet før visning i januar. De er allerede i full gang med oppussing.

– Leilighetene vi hadde veldig lyst på ble plutselig borte og visningene avlyst. Da skjønte vi at vi måtte endre taktikk, sier Haneborg.

Paret hadde også vært med på mange budrunder uten å komme i mål.

– Her ba vi om en privatvisning før de oppsatte visningene, og to dager senere ga vi et bud rett til selger, sier Haneborg.

«Hell i uhell»

Den 72 kvadratmeter store treroms leiligheten på Skøyen i Oslo hadde en prisantydning på 3,95 millioner kroner, og paret la inn kuppebud på 4,3 millioner.

– Selger ville ha 4,5 millioner kroner, men jeg sa som sant var at vi hadde makset med budet, sier Haneborg.

Thomas Haneborg og Ellen Therese Rasmussen.
Thomas Haneborg og Ellen Therese Rasmussen. (Foto: Dagens Næringsliv)
Haneborg er sivilingeniør og Rasmussen er ingeniør.

– Jeg jobbet i oljebransjen og fikk en sluttpakke. Her måtte vi ha 800.000 kroner i egenkapital. Det hadde vi ikke hatt hvis jeg ikke hadde mistet jobben. Litt hell i uhell må man ha, sier Haneborg, som er i ny jobb.

I tillegg fikk paret økonomisk hjelp av Rasmussens mor.

«Desperate»

– I Oslo er tilbudet svært mye lavere enn etterspørselen. Meglerne sier at boliger nærmest rives bort. Da ser vi også at kupping av boliger før visning blir langt mer vanlig, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

I den mest aktive kjøpergruppen – opp til 44 år – ville rundt fem av ti kuppet drømmeboligen før den offisielle visningen, viser en landsomfattende spørreundersøkelse InFact har utført for eiendomsmeglerkjeden. I alderen 18–29 år er nærmere 60 prosent villige til å prøve seg på kuppforsøk.

– Dette viser temperaturen i boligmarkedet, og er en konsekvens av at det bygges for få boliger. Tallene viser også hvor desperate førstegangskjøpere er etter å komme seg inn i boligmarkedet. Dersom det ikke bygges mer boliger vil kupping bli enda mer utbredt, sier Meier.

Generelt advarer hun mot kupping av en bolig før visning av flere grunner. Både fordi hun mener den riktige verdien på en bolig settes i en budkamp i det åpne markedet, og fordi megleren ikke får rådgitt selgeren.

– Kjøper går som regel rett på selger og forsøker å få kjøpt boligen før visning. Megler får derfor ikke så ofte kommet med råd. Men det finnes naturligvis unntak der vi anbefaler selger å akseptere slike kupp eller bud, sier Meier.

– I hvilke tilfeller anbefaler dere selger å akseptere? 

– Hvis megler vil anbefale kupping, så er det når prisen som kjøper byr er så høy at det ikke er sannsynlig at en budrunde vil gi en høyere pris. Et annet tilfelle kan være hvis selger er mer opptatt av å få solgt boligen raskt enn nødvendigvis å få høyest mulig pris for boligen, sier Meier.

I aldersgruppen 45–64 år faller interessen for kuppforsøk, og den er nesten helt borte hos dem over 65 år.

– Vi antar at dette er fordi eldre ofte er noe mer trygghetsorienterte, og således velger å bruke megler som deres rådgiver og mellommann. Ved kupping vil kupperen som oftest selv måtte forhandle med selger uten hjelp fra megleren, sier Meier.

– Jeg skjønner veldig godt at de og andre i et veldig presset marked vil forsøke seg med alle midler for å få drømme boligen, men jeg vil fraråde kupping, og mener det er veldig uheldig at det er så mange som vil prøve seg på dette. Både selger og kjøper løper en risiko, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Se flere bilder av leiligheten:

 

Les også:

- Boligrente ned mot 1,0 prosent  

Derfor er fastrenten billigere enn flytende  

Snart sommer - se DNtv

Selger luksusbåter til nordmenn
Men det er få av båtene som ender opp langs Norges kyst. De fleste vil ha dem levert til feriestedet ved Middelhavet.
01:24
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.