Finanstilsynet vil gjøre det vanskeligere å få boliglån, kom det frem torsdag.

Tilsynet foreslår blant annet at bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling fjernes, slik at bankene ikke lenger kan drive skjønn.

Det er for mange forskjellige boligmarkeder i Norge til at man kan finne et felles virkemiddel for å tøyle boligprisveksten, mener markedsanalytiker Nejra Macic i Prognosesenteret.

- Tiltakene vil nok dempe etterspørselen mer i Stavanger, der den burde bli stimulert, enn i Oslo, der den burde dempes, sier hun.

Tror forslagene vil bidra til økt klasseskille

Hun mener at dersom man ønsker å bruke boliglånsregler for å gjøre noe med prisveksten, kan man se til Danmark der lignende krav ble innført kun i pressområder.

- Samtidig gjelder den samme kritikken mot disse forslagene som tidligere: De har en usosial profil og vil trolig bidra til økt klasseskille, sier Macic.

Hun mener det eneste forslaget som kan ha noen konsekvens for de som får hjelp av pengesterke foreldre, er kravet om at maksimal belåningsgrad for rammelån reduseres fra 70 prosent til 60 prosent.

- Men dette vil ha en minimal effekt for denne gruppen, sier Macic.

- Vil sende flere i «luksusfellen»

Markedsanalytikeren tror de nye forslagene kan ha negative konsekvenser.

- Når det gjelder forslaget om å fjerne enhver mulighet til å belåne mer enn 85 prosent, er dette ganske skummelt, fordi det dermed blir enda flere som må ty til forbrukslån eller kredittkort for å skaffe den nødvendige egenkapitalen, sier hun.

Macic tror veksten i kredittkortgjeld og forbruksgjeld med det dette vil øke enda mer.

- Som tiltak for å begrense husholdningenes gjeldsoppbygging er dette etter min mening feil vei å gå. Man risikerer å sende enda flere i «luksusfellen», sier hun.

Kredittsjef Endre Jo Reite mener forbrukslån er et område hvor boliglånskravene har hatt sterk betydning på volumveksten.

- Lån er flyttet fra lav rente og belåning over 85 prosent til forbrukslån med høy rente. Nå er anslagsvis én av sju rentekroner nordmenn betaler på forbruksgjeld, og andelen øker. Misligholdte forbrukslån leder til utleggsforretning og tvangssalg i mye større grad enn boliggjeld. sier Reite.

Ifølge Reite har samlet forbruksgjeld i Norge flatet ut i årene 2008 til 2010, men etter 2010 har forbruksgjelden skutt i været.

Finanstilsynet foreslår blant annet at samlet lån ikke kan overstige fem ganger brutto årsinntekt. Dette mener Macic er «et slag i luften», så lenge man ikke har oversikt over folks kredittkortgjeld.

- Det vil ha liten betydning for boligprisutviklingen, understreker hun.

- Bør gjøre tiltak på tilbudssiden

Ifølge henne vil det ha mer for seg å gjøre tiltak på tilbudssiden i pressområder for å bremse boligprisveksten.

- Man bør få regulert flere boligprosjekter raskere i Oslo, så vil vi få mer balanse mellom tilbud og etterspørsel og prisveksten i hovedstaden vil dempes, sier Macic.

- Hvis man skal gjøre noe på etterspørselssiden, så virker det mer hensiktsmessig å øke sekundærboligbeskatningen for å redusere antallet investorer i boligmarkedet, understreker hun.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

Ny episode av DN-podkast: Vil delingsøkonomien føre til at bedriftene forsvinner?

 

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.