Norske banker har strammet kraftig inn på utlånene siden i fjor sommer, viser bankenes siste utlånsundersøkelse.

Kravene til maksimal gjeld i forhold til boligens verdi og avdragsfrihet er vesentlig skjerpet - og det er en kredittpraksis bankene ser for seg vil vedvare gjennom 2016.

Bankene melder om at de strammer inn overfor norske husholdninger. Videre innstramming nå er en utvikling som bekymrer sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. Hun frykter nå at boligmarkedet vil kjøle seg for raskt ned.

- Når folk får mindre lån, vil de ha mindre å rutte med. Da begrenses boligprisveksten - i tillegg til det andre som skjer i økonomien, sier hun og refererer til arbeidsledigheten som er ventet å stige videre gjennom året.

Kommer på toppen

Due-Andresen mener bankenes innstramming som følge av økte kapitalkrav kommer på toppen av andre, «normale» vurderinger som gjøres i dagens situasjon hvor den økonomiske veksten bremser opp.

En slik «dobbelvurdering» mener hun vil ramme både husholdninger og bedrifter på toppen av de andre utfordringene oljebremsen byr på.

- Bankene strammer inn mer enn de kanskje burde, sier sjeføkonomen.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Mikaela Berg)

- Kan slå hardt

Hennes kollega og makroøkonom Marius Gonsholt Hov presiserer at en nedkjøling av boligmarkedet i seg selv ikke er ufornuftig.

- I utgangspunktet er det sunt med en avmatning med tanke på veksten vi har hatt. Men det handler om hvorvidt vi får et større omslag på toppen av et allerede negativt sentiment blant husholdningene og svak forventet utvikling i kjøpekraften. Da kan du få flere negative effekter som forsterker hverandre, sier Hov.

Han har observert at bankenes utlånsinnstramming nå er på linje med dem vi opplevde i 2008 og 2012. I etterkant av begge situasjonene ble boligprisveksten negativ.

- Alle disse episodene er ulike, og vi skal ikke trekke enkle paralleller. Men vi ser at boligprisveksten allerede har begynt å dabbe ganske markert av på årsbasis; årsveksten har trendet jevnt lavere siden februar i fjor. Vi skal ikke se bort fra at disse innstrammingene slår hardere inn i boligmarkedet enn det vi har sett til nå, mener Hov.

- Godt bankhåndtverk

Hovedorganisasjon for finansnæringen vil ikke kommentere Due-Andresens vurderinger, opplyser informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.

I en epost til DN skriver han at bankene «generelt tilpasser seg rasjonelt til regulatoriske krav som er kommet og de som ligger litt lenger frem i tid, samt de markedsutsikter man ser».

Isolert sett vil en antagelse om svakere økonomisk utvikling påvirke bankens vurdering av risiko og derfor også utlånsviljen, påpeker Staavi.

- Det er godt bankhåndverk. Myndighetspålagte egenkapitalkrav påvirker utlånskapasiteten. Og her har vi sett en betydelig innstramming over tid. Bankene møter de kravene som gjelder per nå, og vi forventer at bankene kommer til å klare også de økte kravene som ligger litt frem i tid, mener han.

Fortsatt er det betydelig egenkapital som skal på plass, legger han til.

- I tillegg kommer krav til den enkelte låntager knyttet til særlig egenkapital, det påvirker den enkeltes lånemulighet.

Les også: - Norske sparere er slappe og ukritiske

Helge Lund ett skritt nærmere 400 millioner

Valutastrateg: Har merket seg noe som tilsier en sterkere krone fremover

 

Se DNtv:

Her forsøker gründeren å overbevise investorene om å gi ham millioner:

Her forsøker gründeren å overbevise investorene om å gi ham millioner
Se hvordan det gikk da Øivind Lindøe fra Matkanalen pitchet for investorene.
01:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.