Makrotilsynstiltakene som har blitt innført de seneste årene har bidratt til å dempe boligprisveksten.

Det sier direktør for Finansiell stabilitet Amund Holmsen i Norges Bank til TDN Finans torsdag.

Siden 2011 har det vært strammet til i risikovektene for boliglån, kapitalkravene har blitt økt, motsyklisk kapitalbuffer har blitt innført og det har vært en tilstramming i kravene bankene setter til låntakerne.

- Bidratt til at boligprisveksten har kommet ned

- Dette har bidratt til at boligprisveksten har kommet ned. Den var veldig høy i 2011-2013, før de falt litt i fjor høst. Boligprisveksten det seneste året har vært vesentlig mer avdempet enn før. Det er ikke lett å forklare hvorfor akkurat det, men vi tror summen av disse makroreguleringene har bidratt til det. Så i den tilstand kan vi se at makrotilsyn virker, sier Holmsen.

Han mener det vil ta lenger tid før man ser effekten av tiltakene i husholdningenes gjeldsbelastning og i gjeldsveksten.

- Det vil ta lenger tid. Vi vet det tar tid fra boligprisene endrer seg til vi ser det i gjeldsopptak. Det skyldes at prisnivået er høyere, selv om veksten har avtatt når man byttet bolig, sier Holmsen.

- En god indikator

Boligprisutviklingen vil være en god indikator for hvordan gjeldsutviklingen i husholdningene endrer seg.

- Hvis boligprisene stiger raskt tror vi gjeldsbelastningen følger med oppover. Hvis boligprisene stabiliseres, vil gjelden til husholdningen stabiliseres, men det vil ta noen år, sier Holmsen.

Les også:
Ny boligbeskatning: - Gir lavere boligprisvekst og høyere leiepriser

Ikke lenger like lønnsomt med flere utleieleiligheter

107 på visning. 16 budgivere. 550.000 over takst

Når dette skjer, svekkes boligmarkedet

Tidenes september i boligmarkedet

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.