- Vi må bruke den makten vi har som forbrukere, sier Arne Marius Skillingstad (23) bestemt.

Tidligere i sommer gikk han til banken sin og krevde at den kuttet renten på boliglånet hans. Etter litt frem og tilbake, gikk DNB med på en rentenedsettelse fra 3,55 prosent til 3,40 prosent, forteller 23-åringen.

- For meg betyr det omtrent 400 kroner i måneden. Det er ikke så mye, men gratis penger er en fin ting, sier han fornøyd.

Boliglånsrenten er nå nede i 2,95 prosent hos en bank i Telemark, og storbankene kommer til å følge etter, tror analysesjef Pål Ringholm: Landets billigste boliglån dnPlus (krever innlogging)

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB oppfordrer alle bankens kunder til å ta kontakt dersom de ønsker å diskutere boliglånsrenten sin.

- Prislistene er gjeldende, men vi gjør selvfølgelig vurderinger fra kunde til kunde, sier han til DN.

Les også på DN.no nå:

Vil nekte nye naboer vei

Slik behandler du din dovne kollega

Lobbyistene fra helvete

 Tøffere konkurranse

Westerveld viser til at særlig tre faktorer er avgjørende for bankens utlånsrenter: Hva det koster for banken å låne inn penger (pengemarkedsrenten), kundenes innskuddsrente og konkurransesituasjonen i markedet.

Tradisjonelt har bankenes utlånsrenter fulgt utviklingen til styringsrenten og pengemarkedsrenten. Norges Banks styringsrente fungerer som gulv for pengemarkedsrenten, og har vært uendret på 1,5 prosent siden mars 2012. Da mange banker i fjor likevel valgte å heve utlånsrentene, ble dette begrunnet med at de blant annet ble pålagt strengere kapitalkrav.

Økte rentemarginer (differansen mellom innlånsrente og utlånsrente) gjorde at bankene kunne legge frem rekordgode resultater. I mars kom Konkurransetilsynet på banen og varslet granskning. Siden har alle de største norske bankene i vår senket boliglånsrenten med mellom 0,15 og 0,3 prosentpoeng.

- Vi opplever at kundene er flinke til å orientere seg i markedet. Det gjør at konkurransen blir tøffere og det er bra for kundene, sier Westerveld.

- Ekstra lurt

Redaktør Elisabeth Realfsen i Finansportalen, en tjeneste levert av Forbrukerrådet, understreker at bankenes prislister svært ofte bare er veiledende.

- Det er alltid en god idé å prute på renten. Akkurat nå er det flere forhold som gjør det ekstra lurt å gjøre det, mener hun.

Realfsen peker på at boligprisene i Norge har steget siden nyttår, samtidig som det generelle rentenivået ser ut til å holde seg lavt i overskuelig fremtid.

Senest torsdag kom den Europeiske Sentralbanken (ECB) med et overraskende rentekutt. Lave renter internasjonalt gjør at Norges Bank blir sittende på gjerdet. Bankens hovedstyre indikerte tidligere i sommer at en renteøkning kommer tidligst i 2016.

- Du som boligkunde får ikke glede av dette med mindre du tar noen grep, mener Realfsen.

- Ved å fortelle banken at du følger med, viser du at du er en våken kunde. Det kan lønne seg, sier hun.

Tre trinn

Ifølge Realfsen kan du prute på renten ved å bruke tre enkle grep:

  1. Finn ut hva boligen din er verdt i dag (Finn.no eller en gratis prisvurdering fra en eiendomsmegler)
  2. Har verdien og dermed bankens sikkerhet økt, kan du forhandle med din eksisterende bank om bedre betingelser på lånet
  3. Alternativt kan du hente inn tilbud fra andre banker og vurdere å bytte bank

Lavest rente er ikke alltid det beste, minner hun riktignok om i den sammenheng.

- For veletablerte bankkunder med penger på bok kan det være både enklere og mer lønnsomt å se etter høye innskuddsrenter, eventuelt en kombinasjon der man flytter boliglånet til lavere renter og sparepengene til høyere rentebeite, sier Realfsen.

Se oversikt over laveste rente nederst i saken eller sjekk selv på  Finansportalen.no (ekstern lenke).

Truet med å skifte bank

Boligeier Skillingstad i Trondheim ba om rentenedsettelse på bakgrunn av at han kunne finne lavere rente hos andre. I møte med DNBs kunderådgiver var ikke 23-åringen ikke nådig.

- Jeg var ganske tydelig på at jeg kom til å skifte bank dersom jeg ikke fikk en rentenedsettelse, sier Skillingstad.

 Ett av argumentene han brukte, var alderen sin.

- Jeg vet at jeg er attraktiv for banken de neste 50 til 60 årene. Og jeg er en potensiell god kunde. Det gir meg litt makt, sier han.

Her får du beste lånerente akkurat nå

OBS: Rentene baserer seg på satsene på Finansportalen.no 5. september.

Flytende rente

Boliglån på tre millioner kroner innenfor 60 prosent av boligens verdi med 25 års nedbetalingstid. Kun landsdekkende tilbud som ikke krever produktpakke.

 

Fast rente med 5 år bindingstid

Boliglån på tre millioner kroner innenfor 60 prosent av boligens verdi med 25 års nedbetalingstid. For noen banker gjelder tilbudet også lån innenfor 80 prosent. Kun landsdekkende tilbud.

 

Sjekk selv på Finansportalen.no (ekstern lenke).

Les også:
Her er epostene som skulle hacke norsk oljebransje
Færre enn åtte personer? Da får dere ikke bord her
- No hard feelings!  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.