- Jeg er temmelig sikker på at det var hjelpen som muliggjorde boligkjøpet.

Økologisk bonde på Hadeland Tor Andersen har hjulpet begge sine barn med boligkjøp.

Da eldstemann ville kjøpe et gårdsbruk, bidro bonden fra Hadeland med lån på rundt en tredjedel av den totale kjøpesummen på 6 millioner. Da den yngste sønnen ville kjøpe seg en enebolig på Gran, bidro Andresen med 200.000 kroner i forskudd på arv.

- Jeg gjorde det fordi jeg tror landbrukseiendommer vil komme til å bli verdifulle over tid, og ikke minst fordi det var det guttene ønsket seg, sier Andersen til DN.

41 prosent sparer for barna

Bonden fra Hadeland er bare en av mange foreldre som hjelper barna sine med boligkjøp. I en fersk befolkningsundersøkelse fra finans- og forsikringsleverandøren Kommunal Landspensjonskasse (KLP) kommer det frem at så mange som 41 prosent har opprettet egen sparing på vegne av barna.

Av dem som sparer vil noen hjelpe barna med utdanning (15 prosent) og andre sparer for å kunne gi barna generell økonomisk hjelp (33 prosent). De aller fleste (43 prosent) sparer for å kunne hjelpe barna inn på boligmarkedet.

Oslo utmerker seg spesielt. 58 prosent svarer at de oppsparte midlene skal gå til å hjelpe barna med boligkjøp.

Men KLP er bekymret for at «pengehjelp kan gi svarteper».

 

Bekymret

- Isolert sett er det positivt at foreldre sparer til barna sine. Det at 77 prosent i alderen 30-39 år har opprettet sparing på barnas vegne, er flott, sier Leif Magne Andersen, direktør i KLP Banken.

Sjef Leif Magne Andersen i KLP-Banken.
Sjef Leif Magne Andersen i KLP-Banken. (Foto: Pressebilde.)
Men Andersen i KLP har en bekymring:

- En del foreldre lar barna ta opp lån på egen bolig. Det er spesielt her det er viktig å være realistisk i forhold til forpliktelsene. Foreldre har egen fremtid å planlegge. De vil kanskje kjøpe seg en hytte, og de må ikke glemme at de ønsker seg en behagelig pensjonisttilværelse.

Han tror også mange foreldre vil strekke seg langt, og kaste seg inn i elleville budrunder.

- De vil kanskje oppleve at barna legger press på dem for å få drømmeleiligheten. Bare vær oppmerksom på at det kommer en dag i morgen. Rentene kan øke, boligprisene kan gå ned.

Andersen forteller at KLP ikke har sett tendenser til at foreldre ikke klarer å betjene lånene til barna.

- Men det kan bevege seg i den retningen, særlig når boligprisene øker videre.

Vanskelig boligmarked = mer press på foreldrene

Andersen viser til at prisene på leiligheter fortsetter å stige, mens prisveksten på eneboliger flater ut.

- Mange eldre ønsker å flytte fra hus til leilighet. Men det kan vise seg at det blir vanskeligere å selge en enebolig som er pantsatt.

Finanstilsynet vurderer å stramme til kravene for boligkjøp. Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret sier til DN at han ikke ser bort fra at Norge innfører skjerpede avdragskrav på boliglån. Da kan det bli enda vanskeligere for unge førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet.

- Dette vil kunne legge ytterligere press på foreldrene, fordi unge vil få enda større problemer med å kjøpe første bolig, sier Andersen i KLP.

- Driver ikke å regner renter

Hjelpepakken sønnene fikk av Tor Andersen på Hadeland besto av forskudd på arv og et rentefritt «lån».

- Vi skal ikke drive å regne renter på disse lånene. Det er rentefritt og ferdig med det, sier bonden.

- Er du redd for at sønnen din ikke skal klare å betjene lånet?

- Nei. Det skal jo arve alt dette uansett. Da er det litt hipp som happ hva som skjer med dette lånet, syns han.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

- Verden er i endring og alle må vi endre oss

Disse husholdningene har høyest inntektsvekst

Anbefalt fra DNtv:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.