Tirsdag viste Finanstilsynet bekymring over utviklingen i gjeldsnivået i Norge, sammenlignet med utviklingen i resten av norsk økonomi.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er enig i at utviklingen kan få dramatiske utfall.

- Jo høyere gjeldsgraden blir, dess høyere blir risikoen for at konsekvensen av et negativt sjokk blir større, sier han til Dagens Næringsliv.

Gjør oss utsatt

Sjeføkonomen viser til at det høye gjeldsnivået i Norge ikke er noe problem så lenge renten er lav. Problemet inntreffer dersom vi får et alvorlig tilbakeslag i norsk økonomi, understreker han.

- Hvis oljeprisen faller mye ytterligere, ned mot 50 dollar fatet, vil det bety at arbeidsledigheten i Norge blir høyere, sier Jullum og fortsetter:

-  Da vil den høye gjelden og de høye boligprisene være et problem. Når gjelden stiger raskere enn inntektene, og boligprisene stiger raskere enn inntektene over lang tid, øker det risikoen for hvert år. Nedturen vil bli bratt i det øyeblikket vi blir utsatt for et negativt sjokk.

Dumt med lave renter

Sjeføkonomen mener den lave renten er årsaken til at vi har fått så høye boligpriser og så høy gjeldsvekst i Norge.

- Det har vært dumt med så lave renter i så lang tid, selv om det har vært gjort for at inflasjonen skal ta seg opp, sier Jullum.

Ifølge ham gjør vi oss mer sårbare for den dagen oljeprisen faller.

- Nå snakker om at vi er på vei inn i en situasjon der oljeprisen faller mye og der konsekvensen for norsk økonomi kan være alvorlig, sier Jullum.

- Det burde man ha i bakhodet når man utformer virkemidler: at man kanskje ikke ønsker å ha den boligprisveksten vi har i øyeblikket. Det er egentlig litt for sent. Vi burde hatt høyere renter de siste ti årene enn det vi har hatt og akseptert lavere inflasjon. Rett og slett for å unngå at gjelden har blitt for stor, mener sjeføkonomen.

Boligprisvekst i oktober

Finanstilsynets rapport viser at 34 prosent av låntagerne under 35 år har en belåningsgrad på over 85 prosent på sin bolig.

Dette tilsvarer elleve prosentpoeng over samme undersøkelse i fjor. Nå har hver tiende yngre boliglånsstaker en belåningsgrad som overgår boligens verdi.

Onsdag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for oktober. Tallene viste vekst i boligprisene for ellevte måned på rad.

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge deler bekymringene over gjeldsnivået med Finanstilsynet.

- Vi har gjeld som stiger raskere enn inntekt, vi kan ikke si noe annet enn at vi er enige i Finanstilsynets synspunkter, sier Laugen.

Ingen betalingsproblemer med det første

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea peker på at gjeldsnivået i Norge er høyt, men tror ikke nordmenn vil få betalingsproblemer med det første.

- Da må i tilfelle enten renten øke mye eller arbeidsledigheten stige mye. Selv da så tyder undersøkelser Norges Bank har gjort at det ikke blir noe stort problem for bankene, sier Bruce.

- Hvis arbeidsledigheten øker, faller riktignok forbruket. Da går norsk økonomi på en stor smell. For økonomien som helhet er det dermed en bekymring at gjelden er så høy, sier han.

Les også:
- Dobbel boligprisstigning neste år
Siv Jensen-forslag kan bli kroken på døren for skobutikken faren hennes startet
Om 25 år er dette det nye "Nordsjøen" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.